Annons

Teamet som tar hand om de skadade

Under världscupen finns ett sjukvårdsteam på plats för att ta hand om eventuella sjukdoms- och olycksfall som åskådarna kan råka ut för.
Ulricehamn • Publicerad 27 januari 2019
Sjuksköterskorna Maria Hällekrona och Elisabet Lyckert tar hand om Björn Sävevik från Herrljunga.
Sjuksköterskorna Maria Hällekrona och Elisabet Lyckert tar hand om Björn Sävevik från Herrljunga.Foto: Christer Seldevall/UT

Inne i sjukvårdsteamets tillfälliga lokal, några få skidskär från läktaren, är det varmt och ombonat. I ena hörnet står en tv påslagen med bilder från den rafflande damstafetten där utanför. Två läkare håller koll på hur det går.

Vid fönstret sitter Björn Sävevik från Herrljunga, inlindad i en filt. Han tas om hand av sköterskorna Maria Hällekrona och Elisabet Lyckert.

Annons

– Vi var här ganska tidigt, och jag hade stått på läktaren i några timmar. Så kände jag mig illamående och fick sätta mig. Men det gick inte över, berättar Björn Sävevik.

Han fick hjälp av sin dotter, som är med, att ta sig till sjukvårdarna.

– Vi kollade hjärta och puls, som var okej. Vi kände att han var väldigt kall om fötter och händer, så nu värmer vi honom, berättar Maria Hällekrona.

Björn Sävevik verkar må klart bättre nu. Han skrattar lite då han konstaterar att han har bra koll på tävlingen här också, om än framför tv-skärmen.

Så kommer en kvinna in med en kille som ser ut att vara i tioårsåldern. Kvinnan frågar efter huvudvärkstabletter, något som Elisabet Lyckert snabbt plockar fram.

– Det är lugnare i dag, konstaterar Maria Hällekrona.

– I går fick vi ta hand om en del, men det var inga allvarliga händelser. Mest handlade det om problem med skavsår.

– Och så hade vi en med en handledsfraktur. Personen hade halkat och tagit emot fallet med handen, tillägger Elisabet Lyckert.

Hon konstaterar att det inte är alls så halt inne på området den här gången, som det var under världscupen i Ulricehamn 2017.

– Då var det väldigt isigt på området, minns hon.

Totalt är det 14 personer som ingår i sjukvårdsteamet, vilket består av läkare och sjuksköterskor. Flera av dessa är ute längs banan, där de har tillgång till fyrhjuling samt några skotrar, för att kunna transportera eventuella sjukvårds- eller olycksfall.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons