Stulen maskin för miljonbelopp hittad tack vare spårsändare

Byggarvids hyrda teleskoplastare försvann – men dök upp igen efter att man tagit tekniken till hjälp i sökandet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad torsdag 14:18 • Uppdaterad fredag 10:47
Elisabeth Dahlgren, Byggarvid. Arkivbild.
Elisabeth Dahlgren, Byggarvid. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall

Lokala byggföretaget Byggarvid hyrde nyligen en så kallad teleskoplastare för ett jobb i utkanten av Ulricehamn. I början på veckan blev dock maskinen, som uppskattas vara värd runt en miljon kronor, stulen. Men tjuvarna hade missat en viktig detalj vilket gjorde att maskinen kunde återföras till rätta händer.

– Vi hyr ofta olika maskiner. Och eftersom vi vet att stölderna ökar, så ser vi också till att maskinerna är utrustade med GPS-sändare för att de ska gå att spåra. Det är en del i vårt kvalitetsarbete. Ibland utrustar vi maskinerna själva eller, som i detta fallet, så hade uthyraren ordnat det, säger Elisabeth Dahlgren, vd för Byggarvid.

Maskinen kunde genom GPS-sändaren spåras till ett skogsområde inte långt ifrån byggarbetsplatsen. Där återfanns inte bara den stulna teleskoplastaren, utan också annat stöldgods, som inte var utrustat med GPS-spårare.

Händelsen är polisanmäld som grov stöld.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.