Nyheter

Snöskottning och strömlöshet

Det var vitt vid väckningsdags i onsdags morse. Vintern forsätter.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2010
Banar väg. Snösvängen i Ulricehamn har fullt upp.
Banar väg. Snösvängen i Ulricehamn har fullt upp.Foto: 
Vinterns välgörare. Lennart Bohlin på nedre Fredriksberg kör så det ryker. När han ändå håller på skottar han en gångväg så att barnen ska få lättare att ta sig till den närbelägna lekplatsen.
Vinterns välgörare. Lennart Bohlin på nedre Fredriksberg kör så det ryker. När han ändå håller på skottar han en gångväg så att barnen ska få lättare att ta sig till den närbelägna lekplatsen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Insnöade. Snötäckta bilar på Nillas väg.
Insnöade. Snötäckta bilar på Nillas väg.Foto: 

På onsdagsmorgonen var snösvängen i gång för att forsla undan snön. Under natten föll det cirka två decimeter. Tack vare kylan var det dock fråga om lätt snö.

En koll med Ulricehamns energibolag visade att nederbörden inte lett till några störningar på eldistributionen. Däremot var cirka 70 abonnenter i ett område vid Äspered drabbade av elavbrott, enligt Vattenfall. Orsaken till felet tros vara att en gren lagt sig över en ledning till följd av snöfallet.

Att det igår var röd dag i almanackan innebar att de flesta hade möjlighet att skjuta upp snöskottningen till dess det värsta snöfallet klingat av, fram på förmiddagen.

Lennart Bohlin på nedre Fredriksberg är en av dem som sliter med att få undan snön. Fast sliter är kanske fel beskrivning. Med hans lilla röda snöslunga ser jobbet behändigt ut.

– Jag har kört snö yrkesmässigt i fyra år. Men det är inget kul. Främst eftersom det alltid snöar vid fel tillfällen. På kvällar, nätter och tidiga morgon. Och på helgerna.

Men nu kör du bara för din egen skull?

– Just det. Men jag kör även bort snön på gången här så att ungarna kan ta sig till lekplatsen utan att behöva pulsa i snön. Det kan jag göra när jag ändå håller på.

Är det kul att köra snöslunga?

– Nej, men jag är slut i axlarna, så jag behöver den. Utan slungan hade vi inte kunnat ha kvar huset.

Väderutsikter till torsdag kväll, nordvästra Götaland:

Mulet och snöbyar sydväst om Vänern och Vättern. 5-15 minusgrader och nordostlig vind.

Till helgen väntas kylan dämpas något.

(Källa: SMHI)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.