Annons
Nyheter

Snabba små händer på bildverkstad

Rivstarten bestod i att rita en krokiteckning på 20 sekunder. Därefter var allt enkelt för deltagarna på bibliotekets bildverkstad.
Nyheter • Publicerad 3 november 2010
Klara, färdiga, rita! På 20 sekunder skulle tjejerna på biblioteket rita en krokiteckning av konstnären Gunilla Boije af Gennäs.
Klara, färdiga, rita! På 20 sekunder skulle tjejerna på biblioteket rita en krokiteckning av konstnären Gunilla Boije af Gennäs.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Onsdagens lovaktivitet på stadsbiblioteket i Ulricehamn gick i bildens tecken. Konstnären Gunilla Boije af Gennäs gästade och hon instruerade, och inspirerade, 15 unga konstnärer.

– Mycket med måleri handlar om koncentration och den går att träna upp, säger Gunilla.

Annons

Efter en inspirationsstund med bilder av Gunillas egna verk och bilder på konst från Göteborgs konsthall fick deltagarna sätta igång och agera. Första övningen handlade just om att träna upp koncentrationen. 20 sekunder fick ungdomarna på sig att måla en krokiteckning av en kompis.

– Det var ganska svårt men det blev lättare och lättare för varje gång, säger Elvira Nygren, en av deltagarna.

– Krokimålning övar upp konstnärens händer. Det är en grundövning för all som målar, säger Gunilla.

Efter krokiövningen fick de 15 unga konstnärerna, alla tjejer för övrigt, möjlighet att få utlopp för sin kreativitet. Bland annat med penslar.

– Det finns absolut ett stort konstintresse bland unga. Att det är så märks tydligt när jag är ute på sådana här träffar, säger Gunilla.

Gunilla Boije af Gennäs kommer ursprungligen från Göteborg men har i många år bott i Svenljunga. I sitt eget målande inspireras hon mycket av naturen och av människans ansikte.

– I mina bilder ska man kunna se det man vill. Allt behöver inte vara självklart, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons