Annons

Sluta vara så rädd för vindkraften

Vad ska vi vara rädda för inför framtiden? Ja, inte ljud och skuggor från ett vindkraftverk, det kan nog de flesta leva med, skriver Jord- och skogsbrukare i Grönahög och norra Gällstad.
Insändare • Publicerad 19 maj 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi ser det som en bra möjlighet för oss att bidra med fossilfri förnybar energi. Och det kanske är här energin till vår välfärd i Ulricehamns kommun skapas, påpekar skribenterna.
Vi ser det som en bra möjlighet för oss att bidra med fossilfri förnybar energi. Och det kanske är här energin till vår välfärd i Ulricehamns kommun skapas, påpekar skribenterna.Foto: Johan Nilsson/TT

Är det negativt med vindkraft? Vi trodde det var ett energislag som tillhörde framtiden, att det är något bra. Eller är det bara bra någon annanstans, och inte här, inte nu, inte så mycket. Det är givetvis lättare att säga nej än ja, då man slipper ta i problemet, och låta någon annan lösa energifrågan. Ska vi använda kärnkraft? Ska vi bygga ut fler älvar? Ska vi använda olja och kol? Hur ska vi skapa energi på ett klimatsmart sätt i framtiden? Skall var och en stå för sin egen energi?

Förhoppningsvis har vi inte den sista generationen lantbrukare i kommunens skogsbygd nu. Vindbrukandet kan vara ett extra ben att stå på. Jord- och skogsbruk i all ära, men kanske är det vindbruk som är den stora möjligheten för gårdar som våra att fortleva som levande lantbruk. Men det kanske också är negativt och störande för landsbygden. Traktorer på olämpliga tider, råmande kor i ljumma sommarnätter, lukt, flugor, elstängsel som hindrar den fria rörligheten och vad händer om någon fastnar i ett elstaket, farorna med att leva är oändliga om man vill se livet på det viset.

””
”Då kan vi pendla till jobb på andra ställen och få fortsätta bo och verka på landsbygden.”
Annons

Vindläget är bland det bästa i södra Sverige. Är det så att Ulricehamns kommun tackar nej till att vi markägare är beredda att upplåta våra marker, eller sällar ni er till skaran som ondgör sig över att ”ni markägare bara kommer att tjäna massor av pengar på vindkraftverken". Om det är några "massor med pengar" det tror vi inte. Men vi får en skälig ersättning. Och det vore ju konstigt annars.

Vi från markägargruppen har hela tiden varit tydliga med att pengar ska sättas av till en bygdepeng. Det kommer inte att bli försumbara belopp om nuvarande projekt blir av. Tanken är att dessa medel ska kunna sökas av föreningslivet i närområdet. Vi ser exempelvis i vår grannkommun Tranemo att Grimsåsprojektet med sin bygdepeng (200 000 kronor per år) bidrar positivt till landsbygdens utveckling. Detta ger ringar på vattnet om framtidstro och vi ser till exempel hur Grimsås nyligen återfått en livsmedelsbutik i nytt format.

Vad ska vi vara rädda för inför framtiden? Ja, inte ljud och skuggor från ett vindkraftverk, det kan nog de flesta leva med. Nej, mer då klimatförändringar, naturkatastrofer, svält och elände som stora delar av världen lever med dagligen. Ingen vill väl ha vindkraftverk överallt och det måste givetvis vara rimliga avstånd till boende och tydliga direktiv för hur mycket ljud som får höras.

Vi ser det som en bra möjlighet för oss att bidra med fossilfri förnybar energi. Och det kanske är här energin till vår välfärd i Ulricehamns kommun skapas. Som ger oss möjlighet att bo och verka här, få energi till fabriker, bilar, järnvägar med mera. Då kan vi pendla till jobb på andra ställen och få fortsätta bo och verka på landsbygden.

Jord- och skogsbrukare i Grönahög och norra Gällstad, delaktiga i det så kallade Boarpsprojektet

Annons
Annons
Annons
Annons