Skolkränkningarnavar 113 förra läsåret
Det är inför kommunstyrelsens sammanträde i dag, torsdag, som sektor lärande redovisar antalet anmälda kränkningar inom grundskolan under läsåret 2016/2017. Sammanlagt rör det sig om 113 händelser – 46 under höstterminen, 67 under vårterminen.
På de flesta skolor är kränkningar inget stort problem, i alla fall inget synligt. En del skolor har inte anmält en enda händelse, nio har anmält en.
I andra ändan finns sex skolor som har anmält fem händelser eller fler och bland dem sticker Ätradalsskolan i Timmele ut med 62 anmälda kränkningar, mer än hälften av det totala antalet.
I sammanställningen betonas att merparten av de händelser som anmälts handlar om verbala kränkningar, men särskilt på de båda högstadieskolorna har elever även utsatts för fysiska och psykiska kränkningar.
De sex skolenheter som rapporterat flest händelser under läsåret redovisas under egna rubriker i sammanställningen.
Blidsbergs skola: Här anmäldes totalt fem kränkningar, i huvudsak verbala, och samtliga under höstterminen. Personalen har pratat med de inblandade eleverna och deras vårdnadshavare och sedan dess har det varit lugnt på skolan.
Vid skolan finns en så kallad bry dig om–grupp (BDO-grupp), med uppdrag att ständigt arbeta för att skapa en lugn och trygg miljö.
Hössna skola: Här handlar det om fem anmälda, verbala kränkningar mellan elever i samma klass under de första veckorna på höstterminen. Sedan personalen pratat med elever och vårdnadshavare har kränkningarna upphört och det har varit lugnt på skolan.
Stenbocksskolan: Elva anmälningar har gjorts, fyra på hösten, sju på våren, och det rör sig om verbala, fysiska och psykiska kränkningar. I de flesta fall är det olika elever som utsatts, men det finns exempel på att en elev har drabbats mer än en gång.
Alla händelser har hanteras av personalen, som har pratat med berörda elever och deras vårdnadshavare. Skolan arbetar regelbundet med värdegrundsfrågor för att förebygga kränkningar.
Tvärreds skola: En anmälan under höstterminen, sju under vårterminen. Tre av anmälningarna är kopplade till samma händelser, där en elev utsatte andra för verbala kränkningar.
Samtal med elever och vårdnadshavare har genomförts och skolan arbetar regelbundet med värdegrundsfrågor.
Ulrikaskolan: Under höstterminen anmäldes fem kränkningar, under vårterminen tre, de flesta verbala, men även psykiska och fysiska har förekommit. Personalen har haft samtal med berörda elever och vårdnadshavare och skolan arbetar kontinuerligt med värdegrundsfrågor.
Ätradalsskolan: Som nämnts är Ätradal i en grupp för sig när det handlar om anmälda kränkningar – 20 under höstterminen, 42 under vårterminen. Enligt skolan har ett fåtal elever varit inblandade i ett stort antal händelser och de har både kränkt andra och blivit kränkta själva. Det har också förekommit att en händelse lett till ett flertal anmälningar.
Utöver samtal med beröra elever och vårdnadshavare, och ett ständigt arbete med värdegrundsfrågor, har skolan vidtagit en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Några exempel:
En fritidsledare från verksamhet kultur och fritid jobbar på skolan (skolan står för kostnaden);
Under skoldagen görs extra tillsyn vid särskilt utsatta platser, främst i korridorer och omklädningsrum;
På morgnarna är det flera vuxna som tar emot och hälsar på eleverna i syfte att skapa ett lugn inför första lektionen;
Samarbetet med individ– och familjeomsorgen (IFO) har förstärkts;
Information till vårdnadshavare;
Skolverkets material ”Koll på främlingsfientlighet och intolerans” används vid ett arbete som genomförs vid skolan.
Sammanställningen över anmälda kränkningar var inte något som kommunstyrelsen skulle fatta något beslut om, den lades därför till handlingarna.
Skyldighet anmäla kränkningar
Enligt Skollagen är all personal inom förskola/skola, som får kännedom om att ett barn eller elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten, skyldig att anmäla detta till förskolechef eller rektor, som i sin tur är skyldig att anmäla detta till huvudmannen (kommunen eller en privat utförare). Huvudmannen i sin tur måste så snabbt som möjligt utreda omständigheterna kring den påstådda kränkningen och om det behövs vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.