Annons

Säs-direktör: Personalen får regelrätt ersättning

Svar till Linda Stomberg och debattartikeln: "Vi sliter som djur för inget extra", UT 2/5.
Replik • Publicerad 9 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Covid-19 innebär en stor utmaning för hela hälso- och sjukvården. Det gäller inte minst intensivvården. På Säs arbetar vi aktivt för att stötta personalen som arbetar där och skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Sedan pandemin bröt ut har vi till exempel genomfört utbildningar för personal som sedan kan gå in och avlasta i covid-19-vården.

Annons

Vi har aktiverat vår psykiatriska krisledning, PKL, som bland annat har tagit över ansvaret för anhörigtelefonen på iva och på så sätt avlastar personalen som kan ägna sin tid åt att vårda patienterna. PKL-teamet finns också på plats på iva varje eftermiddag för att stötta medarbetarna vid behov.

”Vi är djupt imponerade av alla de insatser som våra duktiga medarbetare gör, både på iva och i andra verksamheter.”

Vi har också omfördelat personal från Skene och andra verksamheter till iva och har satt in extra ledningsresurser för att förstärka planeringsarbetet.

Trots detta har iva på Säs, precis som på övriga sjukhus i Västra Götalandsregionen och i stora delar av Sverige, fortfarande en pressad arbetssituation. Det finns inga enkla lösningar på det covid-läge vi har i samhället. Det viktiga är att både chefer, staber och medarbetare jobbar tillsammans. Vi välkomnar också goda förslag på hur vi som ledning ytterligare kan stödja en så bra arbetsmiljö som möjligt.

All personal som jobbar extra får ersättning för det enligt de regelverk och kollektivavtal som finns i Västra Götalandsregionen.

Semesterplanering pågår just nu. Eftersom vi måste kunna hjälpa både covid-19-patienterna och andra patienter även i sommar kommer det inte bli som ett vanligt år, men självklart behöver all personal också tid för vila och återhämtning. Hur vi ska dimensionera vården under sommaren beror till stor del på hur covid-19-situationen utvecklar sig den närmaste tiden. Semesterdiskussionen är gemensam för hela Västra Götalandsregionen och vi kommer att återkomma med besked så snart som möjligt.

Vi är djupt imponerade av alla de insatser som våra duktiga medarbetare gör, både på iva och i andra verksamheter. Era stora ansträngningar och ert engagemang skapar trygghet och räddar liv.

Espen Amundsen, biträdande sjukhusdirektör, Södra Älvsborgs sjukhus

Foto: Pernilla Lundgren SÄS

Annons
Annons
Annons
Annons