Annons
Nyheter

Samverkan ökar säkerheten

Den 1 maj i år ska ambulansen i Ulricehamn få förstärkning. Det är räddningstjänsten som kommer att åka ut på akutlarm i väntan på att ambulans anländer.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2009
Mikael Fransson stationsansvarig vid ambulansen i Ulricehamn samt Magnus Andersson vid räddningstjänsten ser fram emot den fördjupade samverkan som inleds den 1 maj.
Mikael Fransson stationsansvarig vid ambulansen i Ulricehamn samt Magnus Andersson vid räddningstjänsten ser fram emot den fördjupade samverkan som inleds den 1 maj.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Meningen är att räddningstjänsten ska åka på vissa akuta larm som gäller skadade med livshotande tillstånd. Detta i de fall ambulans inte beräknas kunna åka ut direkt på larmen.

Sedan flera år tillbaka finns redan ett inofficiellt samarbete kallat assistens till ambulans. Det innebär att räddningstjänsten åker ut på de larm som ambulansen inte genast kan åka på.

Annons

Utryckningarna enligt IVPA (I väntan på ambulans, som projektet kallas) ska göras med personal från räddningstjänsten som gått en grundutbildning i akutsjukvård. Det är tio personer vid räddningstjänsten som går utbildningen. Med i bilen finns viss utrustning, exempelvis hjärt-starter.

– Det är viktigt att förstå att det inte handlar om att ersätta ambulansen, vilken idag bemannas med minst en sjuksköterska, säger Mikael Fransson. Han är stationsansvarig vid ambulansen i Ulricehamn och en av dem som håller i projektet.

– Istället är det meningen att räddningstjänsten ska påbörja basalt arbete vid hjärtstopp och liknande. Det finns också tillgång till syrgasutrustning som räddningstjänstpersonalen kan använda.

Ett försök med I vänta på ambulans har skett i Dalstorp, Trädet och Mjöbäck med start för tre år sedan. Den utvärdering som gjorts visar att det finns ett värde i IVPA, varför man nu väljer att gå vidare med ytterligare områden.

– Men det är svårt att peka på en bevisbar nytta. Däremot finns ett värde om man ser till den trygghet som exempelvis anhöriga känner om livsuppehållande behandling påbörjas, innan ambulans kommer till platsen, säger Stefan Good, avdelningschef för ambulanssjukvården i Borås.

Projektet i Ulricehamn omfattar även Tranemo och Svenljunga.

Någon kostnadsökning ska projektet inte leda till. Istället blir det ett nollsummespel, där ambulanssjukvården svarar för utbildningen, medan räddningstjänsten bjuder på ett visst antal utryckningar.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons