Samtliga frikänns i insidermålet - ”Lättad”

Stig-Arne Blom frikänns från alla anklagelser om insiderbrott. Även de övriga åtalade i ärendet frikänns.
Stockholm • Publicerad 16 april 2018
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Det är klart att jag är glad och lättad. I övrigt hänvisar jag till min advokat, säger Stig-Arne Blom när UT når honom efter att domen meddelats.

Domen från Stockholms tingsrätt blev offentlig klockan elva på måndagen. Enligt domen frikänns alltså Stig-Arne Blom från åtalspunkterna grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation.

Ytterligare tre personer åtalades för bland annat grovt insiderbrott och även de frikänns nu.

Åklagaren presenterade under rättegången anklagelserna om att Stig-Arne Blom hade avslöjat information om ett företag där han var styrelseordförande, information som sedan de övriga tre drog nytta av genom aktiehandel.

De anklagade har hela tiden nekat till brott. Stig-Arne Blom hävdade att han inte har lämnat någon insiderinformation till de övriga och inte heller uppmanat dem att sälja aktier i det aktuella bolaget. Han sa vidare i rätten att han har gjort vad han kan för att vara professionell i sitt uppdrag som styrelseordförande.

Tingsrätten tar i domen bland annat upp en chattkonversation som sägs vara åklagarens huvudbevisning.

Försvaret hävdade att denna information inte visade på insiderbrott utan att den antingen varit felaktig eller annars offentlig.

Enligt rätten finns det inget som motbevisar detta.

– Jag är mycket glad å min klients vägnar och domen visar att tingsrätten har tagit till sig det han har sagt, att han är oskyldig. Jag hade blivit både besviken och förvånad om tingsrätten hade kommit med en motsatt dom, säger advokat Helena Hillman, Bloms försvarare.

Tingsrätten skriver sedan i domen att den övriga bevisningen, som till exempel handelsmönster. telefontrafik och excelfiler inte räcker för att döma männen. Männen krävdes också på stora så kallade sanktionsavgifter. Dessa ska de nu alltså inte betala.

– Indiciemål är alltid svåra att bevisa, är bevisen svaga så blir det ofta en kedjereaktion och i det här målet tycker jag att bevisen var svaga. Åklagaren hade helt enkelt inte tillräckligt på fötterna, säger Helena Hillman, som kommer att diskutera eventuella skadeståndskrav med sin klient.

Det var i den 2 februari som Stig-Arne Blom häktades. Ytterligare tre män häktades. Efter huvudförhandlingen i tingsrätten den 26 mars sattes de på fri fot i väntan på dom.

De anklagade satt alltså häktade i nästan två månader.

UT har försökt nå åklagaren. Dock utan resultat.

Anders RosenbergSkicka e-post
Christer SeldevallSkicka e-post
Anna ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.