Nyheter

Så ska skitlukten stoppas

Under våren har reningsverket luktat illa, vilket har drabbat många närboende. Men nu tror ansvariga på energibolaget att problemen skall minska.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2013

Det var fyra år sedan sist men under våren har reningsverket återigen börjat lukta, och flera närboende har klagat.

Marie Ström är VA-chef på kommunala bolaget Ulricehamn energi AB. Enligt henne är bakgrunden till luktproblemen att de byggde om kvävereningen förra året, samt en väldigt torr vår. Det senare betyder att materialet som kommer till reningsverket har varit mer koncentrerat på grund av låga vattenflöden. Därmed har det också luktat mer.

Marie Ström säger att de tar luktproblemen på stort allvar och att de har arbetat hårt för att lösa dem. I april installerade man en så kallad joniseringsanläggning som skulle ta bort lukten. Sedan arbetade man med att trimma in den. När detta ändå inte hjälpte fullt ut har man sökt efter andra lösningar, bland annat genom att kontakta andra reningsverk och en konsult som är bekant med problematiken.

Nu hoppas man på en annan lösning. Man fick kunskap om att en viss kemikalie kan hjälpa. Därför har man beställt hem den och i onsdags började man använda den.

Förhoppningen är att luktproblemen därmed ska reduceras.

– Sedan kommer vi aldrig ifrån att det alltid luktar lite från ett reningsverk. Men vi vill ändå göra allt som går. Vi tycker det är lika tråkigt som de boende och vi försöker jobba med det här så mycket det bara går, säger Marie Ström.

En flytt av reningsverket från dess centrala läge inne i stan till en mer lämplig placering har diskuterats. Det var Centerpartisten Ann Stockzelius som 2006 föreslog att kommunen skulle utreda en ny plats. Detta bland annat för att sjön och banvallen är viktiga turistattraktioner och en flytt av reningsverket skulle bli ett stort lyft för staden.

En utredning gjordes som kom fram till att en flytt skulle kosta mellan 60 och 100 miljoner kronor. Tre lämpliga platser pekades ut: Ekered, Marbäck och Timmele.

Ulricehamns energi AB hade synpunkter på utredningen. Bland annat att en flytt förmodligen skulle bli dyrare än så.

När politikerna skulle besluta i frågan bestämde man att inte flytta reningsverket. Dock sa man att Ekered och Marbäck var mindre bra placeringar. Samt att man skulle bevaka de föreslagna platserna i kommande översiktsplaner, så att inte konkurrerande intressen gör en flytt omöjlig i framtiden.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.