Nyheter

Röstmottagningsställen en fråga som splittrar i Ulricehamnspolitiken

Onödig kostnad, fel upplagt, en landsbygdsfråga. Två motioner om införandet av röstmottagningsställen har lett till debatt både inom och mellan de politiska grupperingarna i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2010

Bakgrunden är två motioner om att införa röstmottagningsställen alternativt mobila röstmottagningsställen som resulterat i diskussionen.

I den ena motionen från centerpartiet föreslås att röstmottagningsställen anordnas på ett antal orter i kommunen som inte omfattas av den nya indelningen i valdistrikt.

I den andra motionen från de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslås så kallade mobila röstmottagningsställen i anslutning till större arbetsplatser i kommunen samt i vissa byar/samhällen.

Båda motionerna har behandlats i valnämnden som enades om förslaget att vid 2010 års val komplettera den nuvarande organisationen av röstmottagningsställen med en mobil röstningslokal för förtidsröstning.

Den mobila röstningslokalen ska angöra de orter som tidigare hade vallokal. Den kan också användas för förtidsröstning på andra platser. En förutsättning att nämndens budgetsanslag ökas.

Men när frågan behandlades politiskt avslogs motionerna samtidigt som förslaget från valnämnden föll.

Det var Carljohan Molander (M) som yrkade avslag med motiveringen att den nuvarande valdistriktsorganisationen fungerar väl.

Inte heller oppositionen var nöjd med behandlingen av deras motion i frågan.

Frågan avgjordes genom votering, där röstsiffrorna blev 8-5. Oppositionens fem ledamöter tillsammans med tre moderater som röstade mot förslaget. De tre övriga allianspartierna röstade för.

Ärendet går vidare till kommunfullmäktige.

Den nya vallagen anger att valdistrikten måste vara större än tidigare. De nya distrikten bör bestå av mellan 1 000 och 200 röstberättigade.

Valnämnden i Ulricehamn har jobbat med frågan om ny indelning i valdistrikt sedan 2007. Här några utgångspunkter i nämndens arbete:

? Valdistriktens bör så långt som möjligt vara ”naturliga enheter”.

? Valdistrikten bör vara någorlunda lika stora.

? Avstånd till vallokal bör beaktas.

? Vallokaler bör i huvudsak finnas i kommunens egna fastigheter.

Valnämndens förslag resulterade i att nya valdistrikt fastställdes, delvis genom att vissa tidigare distrikt slogs samman.

Marbäck, Älmestad, Nitta, Tvärred, Grönahög, Liared, Dalum och Trädet/Kölaby är de orter som tidigare hade vallokal.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.