Annons

Räddningsdrama på Åsunden – rådjur på hal is togs iland

Ett rådjur nödställdes på Åsundens tunna is sent på onsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten försökte undsätta den med en specialflotte. Men man lyckades först senare på kvällen, med hjälp av en båt.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 1 mars 2023 • Uppdaterad 2 mars 2023
Under onsdagskvällen kunde rådjuret till slut undsättas från Åsundens is.Foto: Privat

Rådjuret beskrevs vara i fara och räddningspersonal larmades till Skottek vid Åsunden strax före 17 på onsdagen. En bit ut i sjön kämpade rådjuret.

– Det var väldigt tunn is och den hade gått igenom. Vi skulle se om vi kunde göra någonting, men det har inte gått så bra, säger Pontus Studahl, vakthavande befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Annons

Man försökte med hjälp av en specialflotte, en så kallad hansabräda, att undsätta djuret.

– Det är en bräda kan man säga. Vi ömsom paddlade och ömsom simmade ut men då försvann det hela tiden längre och längre ifrån oss, säger Studahl.

Rådjuret kan ha blivit skrämt av räddningspersonalen och kämpade sig längre ut på sjön. Efter en stund fann den fastare is att kräla upp på.

– Den var utmattad men vi kunde inte komma åt den.

Efter ungefär en timme avvecklades räddningsinsatsen. Rådjuret fanns då kvar ute på sjön.

– Det började bli mörkt och då ska vi inte vara ute på tunna isar. Vi gjorde ett rejält försök men tyvärr kan vi inte göra så mycket mer nu, sade Studahl vid 18-tiden.

Räddningstjänsten i Ulricehamn kunde dock inte släppa det nödställda djuret och återvände i mörkret med en mindre båt. Med denna kunde rådjuret hämtas iland.

– Det är uppe och välbehållet, meddelar Jan-Ove Hallin vid räddningstjänsten strax före 21 på kvällen.

Räddningspersonal iklädde sig torrdräkter.Foto: Leif Fjellström
Rådjuret var en bra bit ut på isen.Foto: Leif Fjellström
Räddningstjänsten använde sig av en så kallad hansabräda.Foto: Leif Fjällström
Emil BjörklundSkicka e-post
Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons