Projektarbeten till riksfinal
Det gäller dels arbetet med kläder och miljö, det som UT tidigare beskrivit två gånger. Det är det som Kajsa Emanuelsson, Moa Olausson Wetterlund och Ingrid Johansson visat upp både i den egna skolan och i Stadsbiblioteket.
Det andra har gjorts av Johanna Ingemarsson. För hennes del gäller det kokboken Johannas klimatsmart mat. Hennes projektarbete handlar om sambandet mellan mat och klimat. Maten påverkar klimatet mycket i och med alla dess utsläpp av växthusgaser. Inte minst köttet.
– Siffror visar att 33 procent av hushållens utsläpp av växthusgaser kommer från maten, förklarar hon. Jag har undersökt vad klimatsmarta alternativ när det gäller maten skulle vara och sedan har jag utifrån den informationen gjort kokboken.
I den har Johanna tagit upp tips och råd kring vad man ska välja och varför man ska välja det.
– Jag har även med råd kring övriga beteenden runt maten. Allt som klimatsmart mat handlar om står med i början av boken och sedan följer receptdelen klimatsmarta principer.
Exempel på klimatsmart mat är vegetarisk mat, lokalt producerad mat och säsongsanpassad mat. Johanna anser det också vara viktigt att ta vara på maten man köper istället för att kasta resterna.
Receptdelen är uppdelad i tolv delar, en för varje månad så man kan följa säsongerna. Alla bilder och texter har hon själv tagit producerat. Boken är dessutom tryckt på klimatkompenserat papper hos LH-tryck.
Det var i onsdags som de båda projektarbetena bedömdes och belönades. Plats var Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, där man i samarbete med Unga Forskaregör en årlig regional utställning för projektarbeten. Vinnande bidrag får delta i den nationella Utställningen Unga Forskare.
Sammanlagt deltog 46 arbeten från Västsverige.