Annons

Mördaren på jakt efter äldre kvinnor

Ett sexuellt motiv fanns till mordet på Lassalyckan. Gärningsmannen hade porrsurfat på äldre kvinnor och ringt upp fler än hundra kvinnor runt om i Sverige och stönat i luren på ett sexuellt sätt. De uppgifterna presenterade polisen i fredags.
Borås • Publicerad 13 april 2018 • Uppdaterad 14 april 2018
Spaningsledare Göran Arvidsson om att de hittade dna-spår från gärningsmannen på den 60-åriga kvinnans handske. ”Vår teori är att kvinnan har försökt värja sig mot mannens våld och då har dna-spåren uppkommit".
Spaningsledare Göran Arvidsson om att de hittade dna-spår från gärningsmannen på den 60-åriga kvinnans handske. ”Vår teori är att kvinnan har försökt värja sig mot mannens våld och då har dna-spåren uppkommit".Foto: Pernilla Rudenwall

Den mest omfattande polisutredningen hittills i Älvsborg är klar. Efter dna-träff 18 januari på en man i 20-årsåldern från Ulricehamn kommun, som då hade begått självmord, har polisen arbetat vidare med bland annat förhör av mannens familj, vänner, kollegor och tidigare lärare.

Under en dryg halvtimma i går gav polisen sin bild av mordet och troligt motiv inför ett pressuppbåd på knappt 20 personer.

Annons

Någon tidigare koppling mellan mördaren och kvinnan har polisen inte hittat.

Pressträff om mordet på Lassalyckan.
Pressträff om mordet på Lassalyckan.Foto: Pernilla Rudenwall

Nio vittnen har iakttagit mannen på Lassalyckan under morddagen. Den första iakttagelsen gjordes redan vid 11.30-tiden. Därefter har mannen rört sig i stora delar av området och ”brakat” ut ur skogen vid flera tillfällen.

– Han har ett sätt att röra sig på Lassalyckan som gör att vittnen känner ett obehag. Ett vittne har försökt få kontakt med och hälsa på mannen men inte fått något gensvar, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.

En kvinna joggade sin vanliga runda då hon anslöt till Lassalyckan från Hillaredsvägen. När hon kommit en bit in Lassalyckan passerade hon mördaren som var på väg i motsatt riktning. I vanlig ordning vände kvinnan en bit fram och sprang tillbaka samma sträcka mot Hillaredsvägen och noterade då att mannen också hade vänt om och gått tillbaka mot henne.

Lite senare blev en kvinna i samma område av Lassalyckan förföljd av mördaren som sprang efter henne. Polisens hypotes är att mördaren avbrutit förföljandet först efter att en annan person iakttagit duon.

Ytterligare ett vittne blir vid 13-tiden samma dag touchad av mördaren efter att han har gått bakom kvinnan några meter i närheten av Ryckåsenområdet. I sprinttempo springer mördaren förbi kvinnan och av från spåret, vidare in i skogen.

Vid 11-tiden parkerade mördaren sin bil vid UIF:s klubbhus och rörde sig sedan på Lassalyckan fram till 16.15 då överfallet på milspåret sker. Kvinnan i 60-årsåldern blev överfallen av mannen sju kilometer in på milspåret och ströps till döds. Dna-spår av högsta kvalitet har säkrats från offrets handskar.

– Vår teori är att kvinnan har försökt värja sig mot mannens våld och då har dna-spåren uppkommit, säger Göran Arvidsson.

Polisen säger att mördaren sedan släpade in kvinnan i skogen och hjälpligt täckte över henne med mossa och grenar. Knappt tio minuter efter överfallet passerade en joggare förbi platsen. Personen gjorde inga särskilda iakttagelser.

Gå-stavar, hörlurar och offrets mobiltelefon hittas senare vid brottsplatsen av polisen. En cannabisfimp med dna från mördaren hittades ett 30-tal meter från kroppen.

Annons

– Gärningsmannen hade ett utvecklat narkotikamissbruk. Han missbrukade även andra preparat än cannabis. Om och hur han var narkotikapåverkad vid mordet vet vi inte, säger Göran Arvidsson.

Mördaren avvek från mordplatsen via golfbanan, vid hål 16 såg en person honom, klockan var då 16.50.

Polischef Lena Matthijs och biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.
Polischef Lena Matthijs och biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.Foto: Pernilla Rudenwall

Kvinnan blev inte våldtagen men det finns något i mördarens sätt att hantera hennes kläder som gör att polisen anser att det fanns ett sexuellt motiv till mordet.

När polisen har sökt igenom mannens dator och mobiltelefon har det funnits omfattande porrsökningar på äldre kvinnor. Mördaren har också sökt efter äldre kvinnor runt om i Sverige och ringt upp fler än hundra kvinnor under hösten 2017.

– Han har i en del av de här samtalen stönat sexuellt, säger Göran Arvidsson.

Porrsökningarna har fortsatt efter mordet. Några sökningar kopplade till våld har mannen inte gjort.

Han har däremot sökt på fraser som ”kan fuska på dna”, ”har alla olika dna” och ”dör man om man slänger i sig en burk Alvedon”.

Flera medier fanns på plats för att bevaka presskonferensen.
Flera medier fanns på plats för att bevaka presskonferensen.

– Ingen av de personer som vi har förhört under kartläggningen av mördaren har varit medvetna om hans narkotikamissbruk. Ingen i hans omgivning kunde tro att han skulle kunna begå en sådan här handling, det fanns inte några tecken, säger Göran Arvidsson.

Polisen vill inte uttala sig om mannens psykiska hälsa.

Mannen har varit på Lassalyckan upprepade gånger under hösten, både på egen hand och med kompisar.

Annons

• Ett flertal vittnen har iakttagit mannen. Fanns det ingen chans att identifiera honom med hjälp av signalement och undvika dna-topsning?

– Nej, det har varit mer allmängiltiga beskrivningar av mannen och ingen har känt igenom honom sedan tidigare, säger Helena Ericsson.

De vittnesuppgifter som varit bärande för att kartlägga händelserna under morddagen kom till polisen successivt från dagarna direkt efter mordet fram till dna-topsningen påbörjades i början av december.

Carina CarlzonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons