Annons
Nyheter

Premiär för nygamla Forum

Efter 35 år i Nämndhuset har fritidsgården Forum flyttat till ny lokal.
Nyheter • Publicerad 11 april 2013
Killarna saknar skejtrampen som fanns i gamla Forum. Nya lokalen Solbacken är för liten för att rampen ska rymmas.
Killarna saknar skejtrampen som fanns i gamla Forum. Nya lokalen Solbacken är för liten för att rampen ska rymmas.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Eric Amby, Ahmed Abdullah, Robin Härnesund och Leo Arnautovic spelar Xbox.
Eric Amby, Ahmed Abdullah, Robin Härnesund och Leo Arnautovic spelar Xbox.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Julia Bäckström och Emelie Öberg spelar pingis.
Julia Bäckström och Emelie Öberg spelar pingis.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
?Här får vi in dagsljus. Dessutom har vi möjlighet till uteaktiviteter i trädgården?, säger fritidsledaren Elisabeth Nyquist som jobbar på Forum.
?Här får vi in dagsljus. Dessutom har vi möjlighet till uteaktiviteter i trädgården?, säger fritidsledaren Elisabeth Nyquist som jobbar på Forum.Foto: 

Flytten går från en nedsliten, mörk och fukskadad källarvåning i kommunala förvaltningsbyggnaden Nämndhuset.

Till en ljus, gammal träbyggnad - Solbacken kallad - byggd i två plan, belägen ett stenkast från Stenbocksskolans annex.

Annons

Trots det eftersatta underhållet var den forna lokalen älskad och uppskattad av sina unga besökare. Kanske främst för den skejtramp, som under senare år fungerar som magnet för åksugna killar och tjejer. Men också för de generöst tilltagna ytorna, som gav möjlighet till rundpingis, airhockey och rockkonserter.

Av platsskäl lämnas den älskade rampen kvar i det gamla utrymmet. Något som beklagas av många, exempelvis av det gäng killar som UT möter på trappan till nya Forum, på självaste premiärdagen för nya lokalen.

– Det är dåligt att vi inte fick med skejtrampen, anser John Bergström.

– Det var nästa bara för den som vi brukade gå till Forum, säger Erik Sundh.

Kompisen Gustav Windell säger att de nu hoppas på någon slags ersättning, exempelvis studsmatta och kanske en miniramp.

I entrén möts vi av doften av nybakade bullar. Fritidsledaren Elisabeth Nyqvist erbjuder en rundvandring i de nya lokalerna. Här finns biljardbord, tv och cafeteria.

– Vi säljer inte godis. Istället har vi mackor, te och pizza. Efter skolan behövs vettiga mellanmål, säger Elisabeth Nyquist.

Vid pingisbordet hittar vi kompisarna Emelie och Julia.

– Vi brukar gå till Forum jätteofta, berättar Emelie. Det kommer säkert att funka att vara här i den nya lokalen.

– Men jag saknar möjligheten att spela airhockey, säger Julia.

Annons

En trappa leder upp till våning två. I hallen sitter några ungdomar i 11-årsåldern som tyst och koncentrerat pysslar med sina mobiler.

I ett mörklagt rum intill sitter några killar och kollar på något slags fotbollspel på en jättelik upplyst skärm som är uppsatt vid ena väggen.

I ett mindre rum hittar vi fler killar, som spelar Xbox.

– Vi har ungefär samma verksamhet som i den tidigare lokalen, säger Elisabeth Nyquist. Samtidigt som det är stora skillnader på själva lokalerna. I gamla Forum var det stora ytor, det kändes lite som lyx.

– Men även om lokalen här är klart mindre, finns det andra fördelar. Här får vi in dagsljus. Dessutom har vi möjlighet till uteaktiviteter i trädgården.

Krocket, fotboll och att grilla är några av möjligheterna.

Orsaken till flytten av fritidsgården är att kommunalt ägda Nämndhuset enligt beslut ska avvecklas. Målet är försäljning, som i sin tur kan öppna för bostadsbyggande på fastigheten.

Huruvida placeringen av Forum i Solbacken är en permanent eller tillfällig lösning finns i nuläget inget klart besked om.

– Men vår inriktning är att göra detta så bra som möjligt. Att anpassa lokalen och utrustning så att det blir ett trivsamt ställe att vistas på, säger Elisabeth Nyquist.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons