Ulricehamn

Plötslig ishalka håller i sig – klass 1 varning

Ulricehamn/Sjuhärad Artikeln publicerades
Foto: /TT

Den svåra halkan som på måndagsmorgonen slog till väntas hålla i sig. Ytterligare regn och kalla vägar gör att det väntas bli halt på vägar och trottoarer i ett dygn till och en klass 1 varning har utfärdats.

Den ovanligt svåra halkan har orsakats av att det de senaste dygnen har blåst in från havet vilket har fört med sig fuktig luft som sedan har fryst på.

– Det gör att frosten blir mer utbredd och att det blir halt, säger Moa Halberg, meteorolog på SMHI.

Under måndagskvällen gick SMHI ut med en klass 1-varning i Västra Götalands län och i Sjuhäradsbygden gällande plötslig ishalka under tisdagsförmiddagen.

– Det blir ett litet väderomslag med mildare luft på ingång och regn. Då kan det bli halt eftersom vägbanorna kan fortsätta vara kalla, säger Moa Hallberg.

Efter det så fortsätter temperaturen ligga på ett par plusgrader framöver.

– Det blir inte lika vinteraktigt utan mer höstaktigt då, säger Moa Hallberg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.