Planer på privat vårdcentral
– Privat vårdcentral är inte helt en korrekt benämning. Det är nästan undantagslöst större bolag som Carema, Praktikertjänst och några till som gör och har gjort de här satsningarna, säger P O Lundgren.
Det är nämligen en ganska stor satsning som en privat/bolagsfinansierad vårdcentral handlar om.
– Det rör sig om summor, kring 15-20 miljoner att dra runt en sådan satsning per år och handlar dessutom om ett anställningsförfarande med 15-talet anställda.
Anledningen till att flera hundra privatläkare i landet nu inte kan fortsätta enligt den modell man haft tidigare är det förslag som socialminister Göran Hägglund lagt.
I det förslaget dras ersättningstaxan till privatläkarna in och då finns inget utrymme kvar för deras existens.– Det som då återstår är att någon stor aktör med stora resurser, bedömer att det finns utrymme att driva en privat vårdcentral i Ulricehamn utifrån de normer som vårdvalssystemet anger, säger P O Lundgren.
– Personligen tror jag att det skulle vara möjligt i Ulricehamn, säger han.
– Det finns ett uttalat intresse för detta, men ännu så länge är det alldeles för tidigt för att säga hur det hela kommer att avlöpa. Skulle det bli en bolagiserad vårdcentral i Ulricehamn skulle vår verksamhet kunna ingå i denna större organisation. Men personligen har jag inga möjligheter att driva den frågan, säger han.
Alternativet för P O Lundgren är att lägga ner sin verksamhet som privatläkare.
– Om det inte finns utrymme för en privatfinansierad satsning finns enbart storlandstingets Västra Götalandsregions vårdcentraler i Ulricehamn och Dalum att välja på. Då kan man undra vilken valfrihet som erbjuds i Göran Hägglunds förslag, säger P O Lundgren.
Det som hittills gällt för privatpraktiserande läkare. Patienten betalar en patientavgift som på en vårdcentral. Läkaren har ett avtal med landstinget som fyller upp ersättningen. Därtill har läkarmottagningen också ett avtal med bland annat laboratorietjänster och röntgen.