Annons

Pizzeria ordnar julstämning på udda vis – ”Passar till tända adventsljus”

Pizzatårta, calskrove och Marabou special, det finns många varianter av pizza. Julbordspizzan i Ulricehamn är en som sticker ut.
Ulricehamn • Publicerad 5 december 2018 • Uppdaterad 6 december 2018
Antony Makhzomi ser sin julpizza som en hyllning till den kristna traditionen och utformningen av pizzadegen till en fisk har en symbolisk betydelse för honom.
Antony Makhzomi ser sin julpizza som en hyllning till den kristna traditionen och utformningen av pizzadegen till en fisk har en symbolisk betydelse för honom.Foto: Carina Carlzon

Lagom till första advent, glögg och pepparkakor och julklappsinköp presenterade gatuköket och pizzerian Nattkröken i Ulricehamn en julpizza.

Prinskorv, skinka, ägg med räkor, kaviar och dill, köttbullar och leverpastej består fyllningen av och under allt ligger pizzaost. Sötstark senap toppar anrättningen. Rödbetssallad och julmust är tillbehören som ingår.

Annons

– Jag hade den här pizzan för tre år sedan men det är mycket jobb med att göra i ordning den så jag har inte orkat med att ha den på menyn de två senaste jularna, säger Antony Makhzomi, Nattkökens ägare.

Julpizza.
Julpizza.Foto: Carina Carlzon

Senaste gången pizzan fanns var trycket någon gång så stort att Antony stod och bakade 20 stycken julpizzor vid samma tillfälle.

– Toppingen flyttar på sig och därför behöver jag rätta till den efter gräddningen i ugnen. Efter gräddningen ska dessutom den kalla fyllningen som leverpastej och skinka och ägg på, det tar tid.

Runt om i Sverige finns flera varianter av julpizzor och Antony fick idén eftersom han gillar julbord och äter fler stycken varje säsong.

– Jag tycker en julpizza ska skilja sig från en traditionell genom att det inte ska vara tomatsås på. Det ska vara renodlat med julmat på pizzan.

Finns det något som du inte kan tänka dig på en pizza?

– Nej, så länge man inte blandar smaker fungerar allt. Gör man en pizza med nutella ska man hålla sig till det söta och inte lägga på starka ingredienser.

Än har det inte varit något högtryck när det gäller beställningar av julpizzan. Antony förväntar sig det till veckoslutet.

– Till helgen tror jag många vill äta den. Jag tycker personligen att den passar på söndag när man tänder adventsljusen.

Och så var de det här med calskrove. I Skellefteå kan man få ett skrovmål inbakat i en calzone. Hamburgare, pommes, sallad och ost bakas in i en pizza.

Carina Carlzon/UT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons