Annons
Nyheter

Nya mönster för gammalt väveri

Efter en tid av nedgång är det nu åter full fart för bland andra Bogesunds Väveri. En ny nisch presenterades på möbelmässan.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2010
Foto: 

Åke Cardell, vd för väveriet, konstaterar att den nya kollektion man koncentrerade sig på under den nyss avslutade möbelmässan, fick ett oerhört starkt gensvar, främst från arkitekter och formgivare.

– Tidigare har vi haft ett gott samarbete med textilkonstnärer och -designers, säger han, men nu ville vi satsa på något annorlunda, på samarbete med en bildkonstnär.

Annons

Det blev med Matthias van Ankel som detta samarbete kom till stånd. van Anker har mest gjort sig känd för sina ovanliga konstverk i silikon. Nu har hans verk översatts till möbeltyger.

Dessa har nu i olika färger och mönster förvandlats till vävda tyger, främst av företagets designansvariga, Karin Nilsson.

På mässan möttes besökarna av en sju meter lång fondvägg i Bogesundsmontern. Denna fond bestod av van Ankels konstverk.

I montern hade Bogesundsföretagarna enbart möbler och möbeltyg som byggde på van Ankels konstverk.

Han är först, men därefter kan det bli exempelvis glaskonstnärer som skall inspirera till nya möbeltyger.

En finess med det hela är att från ett stort tygstycke kläder man ett antal stolar. Dessa får olika mönster beroende på vilken del av tyget de kläds med. Olika men ända tematiskt sammanhållna.

Det snurrar på ordentligt nu för detta vävbolag, som efter ett år med viss personalminskning nu har börjat återanställa för att klara av den ökade orderingången, bland annat från den internationella möbeljätten Ikea och från transportföretag i företrädesvis i Tyskland.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons