Annons

Nya förslaget: Tornet på Ica rivs när nya biblioteket byggs

Entrén måste flyttas och Icas karakteristiska torn behöver rivas. Den rättade detaljplanen till trots blir det märkbara förändringar i planerna på nytt stadsbibliotek i Ulricehamn. Som dessutom blir kraftig försenat.
Ulricehamn • Publicerad 28 maj 2021 • Uppdaterad 31 maj 2021
Om torndelen på Ica supermarket tornet tas bort får butiken rimligen byta namn.
Om torndelen på Ica supermarket tornet tas bort får butiken rimligen byta namn.Foto: Pernilla Rudenwall

Inom kort ska Ulricehamns kommun ha en dialog med Ica om det förslag som förvaltningen har tagit fram till nytt stadsbibliotek i Ica-fastigheten i centrala Ulricehamn.

Förslaget bygger på den rättade detaljplanen som kommunstyrelsen tog beslut om i januari i år.

Annons

Crister Dahlgren, fastighetschef i Ulricehamns kommun, hoppas på ett positivt besked.

– Vi tagit fram nytt förslag som är anpassat efter den rättade detaljplanen. Det förslaget ska Ica ta ställning till innan det kan förankras i kommunens organisation, säger han.

Crister Dahlgren, fastighetschef i Ulricehamn.
Crister Dahlgren, fastighetschef i Ulricehamn.Foto: Christer Seldevall

– Sedan rättelsen har vi arbetat med att anpassa byggnaden till den nya detaljplanen, för att hitta ett förslag som vi kan gå vidare med. Den ska sedan förankras i kommunens organisation och efter det är målet att starta upp projekteringen och söka bygglov så snart som möjligt, säger Crister Dahlgren.

Blir biblioteket försenat?

– Det är klart att det här påverkar den ursprungliga tidplanen. Vi arbetar så snabbt vi kan. Vi räknar med att projekteringen är igång igen för fullt i höst. Det viktigaste är att processen går rätt till och att vi får till ett bra nytt stadsbibliotek.

Tornet på Ica-fastigheten tas bort, enligt förslaget till ändrad utformning av det blivande stadsbiblioteket.
Tornet på Ica-fastigheten tas bort, enligt förslaget till ändrad utformning av det blivande stadsbiblioteket.Foto: Pernilla Rudenwall
”Vi tagit fram nytt förslag som är anpassat efter den rättade detaljplanen. Det förslaget ska Ica ta ställning till”
Crister Dahlgren, fastighetschef i Ulricehamns kommun

När är ni redo att lämna in ansökan om bygglov?

– Efter att det har förankrats. Sannolikt sker det inte förrän efter semestern, alltså tidigt i höst.

Hur påverkas Ica av det nya förslaget?

– Vår vision är att det ska bli en enhetlig fasad, som blir mycket snyggare än tidigare förslag.

Hur får ni till en enhetlig fasad?

Annons

– Framför allt genom att entrén på bottenplan (vindfånget) behöver flyttas. Alltså entrén som kunder använder för att gå in i butiken. Då den flyttas kommer även tornet på byggnaden att behöva rivas.

Entrén på bottenplan (vindfånget) till Ica supermarket tornet strider mot gällande detaljplan och måste tas bort när stadsbiblioteket ska byggas. Förslaget till ny entré ska diskuteras med Ica i nästa vecka.
Entrén på bottenplan (vindfånget) till Ica supermarket tornet strider mot gällande detaljplan och måste tas bort när stadsbiblioteket ska byggas. Förslaget till ny entré ska diskuteras med Ica i nästa vecka.Foto: Pernilla Rudenwall

Varför måste entrén flyttas?

– Den strider mot gällande detaljplan. Det gjorde den redan då den byggdes. Att ändra på det förhållandet rymdes inte inom den rättelse av detaljplanen som gjordes i januari.

Byggnaden som kallas kuben skulle byggas på det övre parkeringsdäcket, i direkt anslutning till stadsbiblioteket. Ursprungligen var det meningen att den skulle användas som utställningslokal. Men förslaget ändrades till att istället använda ytan till möteslokal och personalrum.

Nu ser det ut som att kuben inte kommer att byggas.

– Det som kuben skulle innehålla måste istället placeras inne i den nya byggnaden. Det kommer att bearbetas i projekteringen, säger Crister Dahlgren.

Frågan om parkeringsplatser aktualiserades förra året. Hur ser lösningen ut på den frågan?

– Det ingår i projekteringen. Antalet blir enligt vad avtalet med Ica anger, så det blir ingen förändring.

När blir det byggstart?

– Säg att politiken ger klartecken, och att vi söker bygglov i höst. Ges bygglov kan upphandling inledas. Bedömningen är därmed att det blir en bit in på 2022. Biblioteket borde då vara färdigt att tas i bruk 2023.

Annons

Innebär förseningen och ändringarna att biblioteket blir dyrare än vad som tidigare har sagts?

– Vi arbetar för att förslaget ska rymmas inom befintlig budget. I budget anges 136 miljoner kronor. I den summan ingår de 12 miljoner kronor som kommunen betalar för att köpa den del av Ica som behövs för att kunna bygga biblioteket.

Kommunens nya stadsbibliotek ska placeras på samma fastighet som Ica supermarket tornet finns.
Kommunens nya stadsbibliotek ska placeras på samma fastighet som Ica supermarket tornet finns.Foto: Pernilla Rudenwall
Bakgrund

Nytt stadsbibliotek Ulricehamn

I maj 2019 berättade UT om det då vinnande förslaget till utformningen av nytt stadsbibliotek i Ulricehamn, enligt följande:

• Stadsbiblioteket ska enligt ett pressmeddelande förutom att vara ett traditionellt bibliotek också ge plats för en så kallad black box, en slags omvandlingsbar samlingssal samt en särskild barnavdelning med sagorum.

• Biblioteket ska byggas i fyra etage där väggarna till stor del kommer att bestå av glas. Det ska, skriver kommunen, ”ge en känsla av rymd och öppenhet.”

• Biblioteket ska kunna ta emot runt 85 000 besökare per år och även innehålla mötes- och samtalsrum, cirka 25 arbetsplatser, och kafé med uteservering.

• Nästa steg är att projekteringen ska dra igång på allvar i augusti 2019. Preliminärt ska spaden sättas i jorden om ett år och enligt den plan som presenterades i januari i år ska ulricehamnarna kunna börja låna böcker i det nya stadsbiblioteket i oktober 2021.

• Förslaget om att kommunen skulle köpa en del av Ica Tornets fastighet väcktes 2012 och i november det året fattades inriktningsbeslutet.

• Kommunstyrelsen fattade beslutet att anta den nya detaljplanen 9 september 2016.

Foto: Pernilla Rudenwall
Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons