Ny plan för kulturhistoriska samlingen
Ulricehamns kommun saknar pengar för att bygga och driva ett museum som är öppet för allmänheten. Alternativet är att istället tillgängliggöra och levandegöra kommunens samling.
Hur det kan gå till har Västra Götalandsregionens kulturförvaltningen undersökt på uppdrag av Ulricehamns kommun.
I förslaget till utvecklingsplan för Ulricehamns museala verksamhet konstateras att museernas kärnverksamhet är att stärka demokratin. Det finns dock inget uttalat krav att ett museum ska utgöra en fysisk plats. En museisamlings värde består snarare i dess relevans i samhället.
Mot bakgrund av att det i dagsläget saknas både medel och möjlighet till att driva museal verksamhet i traditionell bemärkelse - med museibyggnad och tillhörande utställningar - är det viktigt att på andra sätt lyfta och stärka de värden som kommunens museisamlingar har för lokalsamhället, heter det i förstudien.
I kommunens kulturplan påtalas delvis samma behov. Nämligen att identifiera platser och händelser som är viktiga för Ulricehamns identitet. Att kommunicera detta är nödvändigt för att ”levandegöra kulturarvet och lokalhistorien samt för att attrahera nya målgrupper”.
För att klara detta pekas på tre möjliga vägar:
1. Samarbete mellan skolkultur och kulturskolan i projekt som rör kulturarvet.
2. Samverkan med hembygdsföreningar och näringsliv för marknadsföring av nyckelpersoner och specifika händelser med kulturarvet i fokus.
3. Levandegöra av kulturarvet och lokalhistorien med bland annat digitala lösningar.
I förstudien preciseras närmare 20 olika insatser som kommunen kan göra. Av dessa kan nämnas följande:
• Kommunen behöver formulera tydliga mål och syften för sitt kulturarv och sin kulturarvsverksamhet.
• Kommunens förvaltningar behöver nå samstämmighet kring och samordna arbetet med kulturarvsfrågor.
• Genom att etablera, formalisera och utveckla samarbetet mellan kommunen, föreningslivet och besöksnäringen kan kulturarvet och kulturmiljön i och omkring Ulricehamn stärkas och få ökad betydelse för både invånare och besökare.
• Kommunen behöver utveckla en digital informationsportal där kommunens kulturarvsarbete presenteras.
• Ökad ryktbarhet om kommunens kulturarvsarbete kan uppnås genom en strategisk samverkan med Nuab.
• Kommunen behöver arbeta strategiskt med utställningsplaneringen i syfte att säkerställa kvalitativa utställningar som väcker intresse och engagemang.
• Kommunen kan företrädesvis samverka med intresseföreningar kring montrarnas innehåll och berättandet i anslutning till det utställda.
Kommunens samlingar - historik
1972 - kommunen tar över de museala samlingarna från Ulricehamns hembygdsförening.
2007 - Ulricehamns museum stängs efter att ha dömts ut för publik verksamhet. Samlingarna flyttas till andra lokaler, bland annat Motormuseet i Timmele.
2019 - Samlingarna flyttas från Röshult, Nämndhuset och mellanarkivet till ett magasin i Borås.
2021 - Den 13-14 maj eldhärjas lokalen i Borås, uppskattningsvis 30 procent av föremålen blir till aska.
2021 - Det som återstår av den kulturhistoriska samlingen - 7000 - 8000 föremål - flyttas till en anläggning i Fotåsen i Ulricehamn där föremålen har sanerats och dokumenterats.
2025 - Målet är att tillsätta en ny tjänst med fokus på kulturarvsutveckling.