Ny fiskväg vid Vistafors kvarn ska få Åsundenöringen att vandra
Vattnet forsar i den stenlagda, slingrande fiskvägen vid kvarnen. Omlöpet, som det kallas, kan beskrivas som en anlagd bäck som gör det möjligt för fisk att vandra förbi kraftverket.
– Fiskvägen öppnar möjligheten för öringen i Åsunden att åter vandra upp till sina lekområden i Ätran, säger Enar Hemmings, ordförande i Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening.
Han pekar mot den förbiforsande vattnet.
– Redan nu i höst kan vi förvänta oss att öring kommer att passera här. På sikt tror jag att detta kommer att bidra till att stammen av Åsundenöring växer, säger Enar Hemmings.
Fiskvägen är cirka 130 meter lång och är byggd med en lämplig lutning som gör det möjligt för fisken att klara höjdskillnaden på cirka 2,5 meter. Nivåskillnaden vid kvarnen avgörs av vattenståndet i Åsunden, som i sin tur regleras via en vattendom från 40-talet.
Ovanför kvarnen kan fisken vandra vidare uppströms till lekplatserna norrut. Längs vägen finns ytterligare tre fiskvägar anlagda.
Marianne Sörling, som äger närliggande Gunnagården sedan 2018 och även marken där kvarnen är byggd, berättar att kraftverket tidigare inte var i drift, efter ett föreläggande.
– Men efter en ny regel som öppnade för tillstånd så är kraftverket åter igång. Dock inte just nu, då vattenföringen är för lågt, säger Marianne Sörling.
Hon berättar att hon bidragit ekonomiskt till den fiskväg på fastigheten som nu står klar.
Enar Hemmings säger att det goda samarbetet med fastighetsägaren vad gäller den nya fiskvägen är unikt i sitt slag.
– Samarbeten av detta slag hör till ovanligheterna. Så det känns bra att vi nu står här med en gemensam satsning för en god sak, säger han.
På onsdag den 28 september blir det högtidlig invigning av fiskvägen med representanter från några av finansiärerna på plats. Ulricehamns kommun är också representerad, då kommunen efter en motion från Arne Fransson, Miljöpartiet, och Roland Eriksson, Liberalerna, tog beslut om kommunalt stöd till satsningen.
Enar Hemmings berättar om bakgrunden till projektet. Den öringen som i dag finns i Åsunden är endast en spillra av det tidigare goda beståndet av en särskilt storvuxen och skyddsvärd öringstam.
Öringen har tidigare haft sina främsta lek- och uppväxtområden i Ätran i trakterna av Blidsberg. De områdena är väl lämpade för reproduktion i större omfattning.
Det finns flera orsaker till den kraftiga tillbakagången av beståndet. Främst handlar det om fysiska hinder i Ätran uppströms Åsunden. Det gäller dammbyggnationer för framför allt vattenkraftutvinning.
I början av 2000-talet genomfördes ett projekt i syfte att göra dessa områden tillgängliga för Åsundenöringen.
”På sikt tror jag att detta kommer att bidra till att stammen av Åsundenöring växer”Enar Hemmings, ordförande i Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening
Därför anlades fyra fiskvägar i Ätran, norr om Åsunden. Av dessa är det tre som har fyllt sitt syfte.
– Den fjärde fiskvägen, vid Vistafors, som är den närmast sjön, var redan från början av provisorisk karaktär och har visat sig undermålig. Som fiskväg är den enligt dagens normer helt undermålig, enligt Enar Hemmings.
Det var mot den bakgrunden som initiativ togs till den fiskväg som nu står klar. Efter ett informationsmöte väcktes idén om en sådan satsning. Budskapet var tydligt – om inget görs kommer Åsundenöringen sannolikt att dö ut.
Mötet resulterade dock i positivt respons.
– Bland annat var det några kommunpolitiker som nappade på detta. Det resulterade i en motion som bidrog till att kommunen gick in som finansiär. Även ett antal andra finansiärer har bidragit, säger Enar Hemmings.
Totalt har kostnaden för satsningen landat på cirka en miljon kronor.
Hur mycket öring som återstår i Åsunden finns ingen uppgift om. Då vägen förbi Vistafors kvarn i princip inte varit möjlig att passera för öringen, har fisken i stället varit hänvisad till små tillflöden i Åsunden.
Öring eller lax?
Det är inte ovanligt att de två fiskarterna lax och öring förväxlas, eller rentav jämställs. Exempelvis finns det de som tror att det finns lax i Åsunden. Det stämmer alltså inte, i Åsunden är det öring det handlar om.
Öring (Salmo trutta) är en art i familjen laxfiskar. Man brukar skilja på insjööring och havsöring, men båda tillhör arten öring. Det är bara det att havsöringen vandrar ut i havet och tillbringar mesta delen av sitt liv där.
Den så kallade Åsundenöringen är en särskilt storvuxen typ av öring.
Lax (Salmo salar) är en vandrande fiskart, som förökar sig i sötvatten men tillbringar som regel största delen av sitt vuxna liv i havet.
Ett annat missförstånd gäller begreppet laxöring. Det finns ingen fisk som heter laxöring, däremot används ordet ibland felaktigt när man menar öring.
Med den nya fiskvägen ökar förutsättningen till reproduktion.
– Någon kamera för att kunna dokumentera fiskens vandring har vi inte, då det är förenat med en stor kostnad. Dock kommer vi att genomföra elfiske för att följa utvecklingen, säger Enar Hemmings.
Projekt Rädda Åsundenöringen
Bidragsgivare är Övre Åsundens Fiskevårdsområdesförening, Gunnagården Förvaltning AB, Enar Hemmings, Ätrans Vattenråd, Ulricehamns Fritidsfiskare, Sparbanksfonden Ulrica, Ulricehamns Kommun, Åsundens regleringsfond samt Naturskyddsföreningen, Assman Ätran Kraft AB.
Gös och öring i Åsunden
Åsunden hade sin storhetstid som fiskesjö i början av 1990-talet. Då var sjön den enda gössjön av rang i Sjuhärad.
Många sportfiskare reste då långväga hit för att fiska gös. Sedan dess har utsättningar i många andra sjöar resulterat i att det numera finns gott om populära sjöar med gös i området och Åsunden har därmed tappat en del av sin attraktionskraft.
Däremot finns det egentligen inga sjöar med fiskbara bestånd av öring i regionen.
(Ur projekt Rädda Åsundenöringen)
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.