Annons

Nu är utformningen av nya stadsbiblioteket klar: ”Är på väg”

Nya illustrationer visar utformningen av det blivande stadsbiblioteket i Ulricehamn. Lena Moritz, kultur- och fritidschef, är förväntansfull inför den kommande satsningen.
– Det blir som ett Lassalyckan, fast för kulturen.
Ulricehamn • Publicerad 11 februari 2022
Illustration över det nya stadsbiblioteket i Ulricehamn, baserat på underlag som arkitektfirman Topo (tidigare Efem) har tagit fram. Illustration: Rebecka Engvall
Illustration över det nya stadsbiblioteket i Ulricehamn, baserat på underlag som arkitektfirman Topo (tidigare Efem) har tagit fram. Illustration: Rebecka Engvall

Vid en pressträff på fredagen gav förvaltningen i Ulricehamns kommun en lägesbeskrivning av planeringen inför byggnationen av ett nytt stadsbibliotek i Ulricehamn.

Lena Moritz är entusiastisk inför det som nu väntar.

Annons

– Nu är vi på väg. Om allt går som på räls kommer nya biblioteket att öppna 2024.

”Det är en långsiktig satsning som kommer att få en viktig funktion vad gäller centrumutveckling.”
Lena Moritz, kultur- och fritidschef

Hon jämför satsningen med kommunens idrotts- och friluftsområde Lassalyckan.

– Stadsbibliotek fungerar i dag som en mötesplats som drar till sig besökare. Stadsbiblioteket som nu ska byggas blir som ett Lassalyckan, fast för kulturen. Det är en långsiktig satsning som kommer att få en viktig funktion vad gäller centrumutveckling, säger Lena Moritz.

Rebecka Engvall, stadsarkitekt i Ulricehamns kommun, presenterade nya illustrationer över det blivande biblioteket, baserat på arkitektfirman Topos arbete (tidigare Efem).

– Det blir en central byggnad, vars placering får funktionen av koppling mellan gågatan och ner mot Åsunden, säger Rebecka Engvall.

Av skisserna framgår att det interiört blir öppna ytor och även öppet mellan de olika planen. Förutom publika ytor på cirka 2 000 kvadratmeter, där kafé, utställningslokaler och möteslokal ingår, avsätts cirka 500 kvadrat till kontorsrum för personal vid kultur och fritid i Ulricehamns kommun.

Ännu pågår projekteringen av det kommande bygget, som alltså ska ske ovanpå nuvarande Ica Tornet Ulricehamn.

Parallellt förs en fortsatt dialog med Ica, vilken ska mynna ut i ett avtal som dels reglerar förutsättningarna för byggnationen, dels förhållandet mellan parterna då väl det nya biblioteket är byggt.

Fredrik Larsson, exploateringsingenjör i Ulricehamn, betonar vikten av den dialog som parterna har kring projektet.

– En god kommunikation är avgörande för resultatet, eftersom det är en komplex satsning där parterna är beroende av varandra, säger Fredrik Larsson.

Annons

Just komplexiteten gör att såväl övergripande frågor som detaljfrågor måste lösas och avtalas. Fortfarande pågår projektering, varför avtalen ännu inte klara.

”En god kommunikation är avgörande för resultatet, eftersom det är en komplex satsning där parterna är beroende av varandra”
Fredrik Larsson, exploateringsingenjör i Ulricehamn

I den kommande fastighetsbildningen ska ägandet klargöras, liksom gemensamhetsytor som hiss och entré.

– Flera viktiga detaljfrågor återstår. Största utmaningen blir upphandlingen, säger Fredrik Larsson.

Faktorer som materialkostnader, ränteläge samt konkurrenssituationen inom byggbranschen är sådant som påverkar de anbud som väntas.

Detta kan i sin tur får konsekvenser för den budget för investeringen som kommunfullmäktige beslutat om, på 136 miljoner kronor.

Så snart projekteringen är klar ska en ny kalkyl göras. Huruvida budgeten kommer att hållas återstår att se.

– I den budget som ligger har det tagits höjd för vissa kostnadsökningar. Sen beror anbudsförfarandet på intresse och andra faktorer, säger Roland Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

”Alternativen blir då att antingen banta projektet, eller ta frågan till politiken för nytt ställningstagande.”
Roland Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande

Om inkomna anbud skulle visa att budgeten spricker, vad händer då?

– Alternativen blir då att antingen banta projektet, eller ta frågan till politiken för nytt ställningstagande, säger Roland Karlsson.

Parkeringsfrågan är en inte oviktig del i den kommande satsningen. Kommunen har övervägt byggandet av parkeringshus, vilket kostnadsberäknades till 18,5 miljoner kronor.

Annons

Parallellt har flera inventeringar av parkeringsplatserna vid nuvarande Ica-butiken gjorts.

De visar att en stor del används av bilister som låter bilen stå parkerad hela dagen.

– Det gör att vi inte i dag ser något behov av ett parkeringshus.

För närvarande finns totalt 207 parkeringsplatser tillgängliga på de båda parkeringsplanen i anslutning till Ica tornet. Antalet kommer att reduceras till 154 platser, till följd av byggnationen av stadsbiblioteket.

Fiskvagnen som i dag har sin verksamhet på övre plan, kommer att erbjudas placering på nedre plan, intill Ica-butikens entré.

Fakta

Tidslinje nytt stadsbibliotek i Ulricehamn

För närvarande pågår projekteringen samt framtagande av förfrågningsunderlag. Efter att avtal mellan parterna tecknas, väntas en ansökan om bygglov kunna lämnas in tidigt i sommar.

Byggstart ska då kunna ske i slutet av året, efter genomförd upphandling.

Byggnadsarbetet kommer därefter att pågå 2023–2024. Tänkt invigning och öppnande av det nya stadsbiblioteket ska därefter ske.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons