Nyheter

Nedkyld patient fick brännskada

En dement kvinnlig patient på Hesters äldreboende, som hittades starkt nedkyld i sitt boende, blev sedan brännskadad i samband med att hon bäddades ner tillsammans med varma vetesäckar.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2010

Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamn, genom medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), har nu gjort en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Händelsen inträffade en natt i februari i år. Kvinnan, som är gravt dement och enligt anmälan ofta mycket orolig, hittades klockan nio på morgonen på golvet i sin bostad, kraftig nedkyld och iförd endast trosor.

När personalen kontrollerade kroppstemperaturen visade den sig vara 33,9 grader. Efter en kontakt med ansvarig läkare lades varma vetekuddar tillsammans med kvinnan när hon bäddades ner. De varma vetesäckarna orsakade då en brännskada av sådan art att kvinnan fick överföras till Borås lasarett för fortsatt vård.

Kvinnan var, enligt anmälan, tungt medicinerad på grund av oro och aggressivitet och hade dessutom konstaterad hög fallrisk.

Efter en månads vård på lasarettet kunde kvinnan återföras till Hester. Brännskadan var då utläkt och händelsen har, enligt rapporten från MAS, inte inneburit några bestående skador.

Anmälan till Socialstyrelsen gjordes efter det att en anhörig till kvinnan hört av sig till Vård och omsorgsförvaltningen om det inträffade.

Vi har utan framgång sökt medicinskt ansvarig sjuksköterska för en kommentar kring det inträffade.

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.