Nyheter

Näringslivsmässa rätt i tiden

På fredag inleds en två dagar lång näringslivsmässa. Det är Näringsliv Ulricehamn (Nuab) som arrangerar den. Gensvaret från företagarna har varit mycket stort. 43 uställare fyller sporthallen.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2009
Torbjörn Frick är general för näringslivsmässan.
Torbjörn Frick är general för näringslivsmässan.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Även tidigare har det anordnats mässor i Ulricehamn, men aldrig med den inriktning och den storlek som den nu stundande.

– Den inriktning vi valt, säger Torbjörn Frick, vd i Nuab, är att huvudinriktningen är mötet mellan näringsliv och skola. Det handlar om att visa upp framtida arbete, vilket är av stor betydelse för både ungdomar och näringsliv. Ungdomarna behöver jobb och företagen behöver rekryteras. Att få samman dessa båda storheter är följaktligen av stor betydelse, och det är därför som Nuab valt denna inriktning.

Men detta möte är inte det enda som enligt Frick är betydelsefullt. Som en så kallad spin-off-effekt nämner han mötena mellan de olika företagen.

– Tidigare mässor har visat att just dessa möten upplevts som fantastiskt givande, säger han. På en mässa av det här slaget har ju företagarna tid och möjlighet att gå omkring och tala med varandra.

Träffar av det här slaget ger förutom ökad kunskap om varandra även arbete och affärer inom den egna regionen.

– Varför skall man importera saker från Småland när samma produkt tillverkas i Ulricehamn, frågar sig Torbjörn Frick.

Med denna mässa hoppas han nu att samarbetet mellan skola och näringsliv skall stärkas.

– Det är inte bara näringslivet som skall visa sig, betonar Frick. Även skolan, i det här fallet gymnasiet måste visa vad man har att erbjuda, inte bara företagarna utan också de yngre kamraterna i sjuan, åtta och nian.

– Det känns extra roligt att få göra en sådan här mässa nu när vi är på väg ner i en lågkonjunktur, säger Torbjörn Frick.

Det gäller ju att visa att allt inte är hopplöst utan att det finns många företag i Ulricehamn som fungerar och visar att de vill fortsätta att utvecklas.

Även om krisen skulle slå hårt även mot de 43 företag som valt att deltaga i mässan så finns det en ljusning i den ständigt rullande konjunkturcykeln.

Om det blir som Torbjörn Frick tänker sig så skall fredagens och lördagens mässa inte bli någon isolerad företeelse utan arrangeras vartannat år. Skolan har ju sin speciella mässa vartannat år, så det kan bli årliga mässaktiviteter, allt i syfte at stärka näringslivet i Ulricehamns kommun.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.