Annons

När ska Sverige börja testa bilförarna?

Vi borde ha prövning av alla körkort med jämna mellanrum, som det är i vissa andra länder, anser Rune Jakobsson.
Insändare • Publicerad 7 maj 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om vi får läsa på nya trafikregler lite vart femte år, skulle det vara så farligt, frågar sig skribenten.
Om vi får läsa på nya trafikregler lite vart femte år, skulle det vara så farligt, frågar sig skribenten.Foto: Emil Langvad/TT

Jag läster lite då och då om bilister som tycker att andra kör för fort och inte är lämpliga att ha sitt körkort kvar. För det första kör vissa efter bilens hastighetsmätare, vilken inte brukar visa rätt hastighet. Andra kör efter sin gps som visar betydligt rättare hastighet.

Redan där kan det skilja 10 km vid 80 km/tim. Detta skapar onödiga irritationer, då var och en tror att den har rätt.

Annons

Men när det gäller indragning av körkort så borde vi ha prövning av alla körkort med jämna mellanrum, som det är i vissa andra länder. Här lever vi fortfarande i en trafik där många är glada för att bilen gått igenom bilprovning. Vi ska väl vara glada för att få bilen kontrollerade av någon som inte har ekonomiska intressen av att hitta fel på bilen?

”Många i Sverige blir livrädda när det nämns prövning av kunskaperna i trafiken.”

Och hur var bilarnas funktion före bilprovningen började? Vem vill möta dåliga bilar i trafiken? Och vad hjälper det att bilen är bra när föraren är olämplig att framföra bilen?

Vissa delstater i USA har väl haft prövning på alla körkort under 70 års tid nu. Många i Sverige blir livrädda när det nämns prövning av kunskaperna i trafiken, medan andra tycker att det kan börja vid en viss ålder.

Personligen tror jag det behövs för alla, inte minst för nysvenskar som kanske har sitt körkort från andra omständigheter. Om vi får läsa på nya trafikregler lite vart femte år, skulle det vara så farligt?

I dag finns det många som är direkt olämpliga som förare, vissa har bara körkortet som legitimation. Körkortsprövning borde ha införts samtidigt som bilprovningen började. Varför har vi inte det nu? Kan det vara så enkelt att inget parti vågar lyfta frågan för de är rädda för att tappa röster. Eller saknas ekonomiskt intresse? Låt trafiksäkerheten bli viktigast.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons