Möjligheten till blodgivning upphör
Hittills har Säs besökt Ulricehamn några gånger per år för att tappa blodgivare på blod. Men nästa inplanerade besök i slutet av januari har ställts in. Orsaken är att lokalen vid Vårdcentrum i Ulricehamn inte längre är tillgänglig.
– Under många år har vi fått ha lokalen gratis. Men nu är vi uppsagda, säger Lena Langvik vid BMA (biomedicinskt analytika) vid Säs.
Karin Levenby Bovy, verksamhetschef vid Vårdcentrum i Ulricehamn, bekräftar att lokalen inte längre är tillgänglig för blodgivning.
– Den kommer istället att göras om till personalrum. Eftersom vi tvingats till hårda ekonomiska nedskärningar som drabbat vår verksamhet, har vi tvingats minska ner på vår lokalyta och samtidigt använda den så effektivt som möjligt. Vilket i förlängningen innebär att vi inte längre har möjlighet att subventionera den här lokalen, säger hon.
Lena Langvik vid Säs beklagar att man inte längre har möjlighet att låta ulricehamnare tappa sitt blod som tidigare. Alternativet är istället att resa till Södra älvsborgs sjukhus i Borås och lämna blod.
– Vissa av våra aktiva givare har redan anmält sig. Så jag hoppas att så många som möjligt väljer att göra det. Blodet behövs, så det är viktigt att så många som möjligt fortsätter lämna blod.
I Ulricehamn finns cirka 440 aktiva blodgivare. Statistik visar att under 2010 lämnades totalt 677 enheter blod i Ulricehamn.
Frågan är vad som händer när blodgivningen i Ulricehamn nu upphört.
– Svårt att säga, eftersom vi inte vet hur många som kommer att lämna blod i Borås i stället. Men det är klart att det är jättedåligt, den situation som nu uppstått, säger Lena Langvik.
Vad får det för konsekvenser för sjukhusets verksamhet, om ulricehamnare minskar sitt blodgivande till följd av detta?
– I värsta fall får vi köpa mer blod.
Men det är brist på blod även på andra håll?
– Det stämmer. Situationen är helt klart bekymmersam.
Enligt Lena Langvik arbetar man nu på att försöka hitta en annan lokal för att återuppta verksamheten i Ulricehamn. Problemet är att det ställs särskilda krav på lokalens utformning, och den måste även godkännas av tillsynsmyndigheterna.
Att börja betala hyra för den lokal man tidigare kostnadsfritt fått använda har man inte råd med. Samma sak med alternativet att använda en mobil blodgivarbuss.
– Men vi ska tillbaka till Ulricehamn, det kan jag garantera. Frågan är bara när, säger Lena Langvik.
Den som väljer att lämna blod i Borås får resan betald. Det man bjuder på, förutom blodet, är den tid det går åt för resan samt blodtappningen.