Annons

Misstänkt inbrottsliga åtalas i Jönköping - skoavtryck från Ulricehamn bland bevisen

Två män och en kvinna åtalas i Jönköping misstänkta för flera inbrott där man stulit för värden på nära tre miljoner kronor. Polisen hade hoppats kunna binda de åtalade vid ett tiotal inbrott i Ulricehamnstrakten men nu landade man i att åtala dem för två.
Jönköping • Publicerad 26 oktober 2018
Vid ett av de aktuella inbrotten fångades en person på bild. Enligt åklagaren är det en av de åtalade männen. Foto från polisens förundersökning.
Vid ett av de aktuella inbrotten fångades en person på bild. Enligt åklagaren är det en av de åtalade männen. Foto från polisens förundersökning.

UT har tidigare skrivit hur två män greps i mitten av september i Huskvarna. Polisen fick ett larm om ett pågående inbrott och grep två personer en bit därifrån.

Annons

Polisen hittade då även gods från ett inbrott som skedde i Ulricehamn mellan den 1 och 2 september. Det var så man började nysta upp flera andra inbrott.

Nu är förundersökningen klar och den har lett till att de båda männen åtalas för totalt sex fall av grov stöld och ett försök till grov stöld. En kvinna åtalas för flera fall av medhjälp. Hon sägs ha agerat chaufför.

Kriminalinspektör Pierre Cigård arbetar med villainbrott i Sjuhärad:

– Det är två ärenden från Ulricehamn som vi tyckte gick att styrka. Sedan hade vi ju en hel del i Ulricehamn som det inte gick att knyta dem till helt enkelt. Det saknades gods och spår på brottsplatsen. Det handlar om ett tiotal från Ulricehamn och även fall uppe i Herrljunga som vi började misstänka att de hade gjort men det gick inte att styrka.

Ett av inbrotten i Ulricehamn som har gått till åtal skedde mellan den 1 och 2 september. Enligt åtalet stal de båda männen smycken, kontanter och elektronik till ett värde av drygt 30 000 kronor. Kvinnan misstänks ha kört männen i samband med inbrottet. Alla tre nekar till brott. Som bevis åberopar åklagaren bland annat stöldgods som har hittats i de åtalades ägo.

Polisen hoppas att kunna binda männen till ett inbrott i Ulricehamn med hjälp av skoavtryck. Foto: Polisens förundersökning
Polisen hoppas att kunna binda männen till ett inbrott i Ulricehamn med hjälp av skoavtryck. Foto: Polisens förundersökning

Det andra inbrottet i Ulricehamn som de misstänks för skedde den 7 september. Enligt åtalet kom männen även här över kontanter, smycken och elektronik. Detta till ett värde av 9 000 kronor. Även i det här fallet nekar alla tre till brott. Åklagaren hänvisar bland annat till skoavtryck som sägs bevisa att de båda männen varit i bostaden.

Foto: Mikael Fritzon/TT

En av männen åtalas också för ett inbrott i Göteborgstrakten. Där sägs han ha kommit över bland annat smycken, ädelstenar, samlarmynt och klockor till ett värde av cirka 2,6 miljoner kronor. Samma man misstänks för ett annat inbrott i Göteborgstrakten där han sägs ha stulit bland annat en cigarrlåda, en porslinsfigur och lego. Allt till ett värde av cirka 3 000 kronor.

Pierre Cigård tror att de som har gjort de aktuella inbrotten är rutinerade, bland annat för att de inte har lämnat så mycket spår efter sig. Han tror också att fler personer kan ha varit inblandade.

– Jag tror inte att de här tre har varit ensamma utan att de kan vara del av ett större nätverk.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons