Annons

Minst fem vargvalpar har fötts i östra Ulricehamn

Minst fem vargvalpar har fötts i Brängenreviret i östra delen av Ulricehamns kommun.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Liared • Publicerad 28 juli 2021
Minst fem vargvalpar har fötts i Brängenreviret.Foto: länsstyrelsen

Det är Länsstyrelsen Västra Götaland som bekräftar tillökningen i reviret.

Valparna har dokumenterats med länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli.

Annons

Det är ännu oklart hur många valpar det finns, men troligen är det minst fem stycken. Länsstyrelserna kommer att arbeta vidare med att analysera spillning och spåra vargarna under vintern för att ta reda på antal valpar. Även inventering med hjälp av kameror kan bidra med information.

”När valparna bli äldre under hösten kommer de att röra sig mer i reviret”
Länsstyrelsen i Västra Götaland

När valparna bli äldre under hösten kommer de att röra sig mer tillsammans med föräldrarna i reviret, jämfört med nu under sommaren, skriver länsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

En familjegrupp bestående av föräldrar och valpar behöver inte alltid gå tillsammans utan kan ibland dela upp sig och vara på olika håll i reviret.

En av vargvalparna i Brängenreviret, fotograferad med Länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli.Foto: Länsstyrelsen

”Länsstyrelsen tar tacksamt emot information från allmänheten om synobservationer eller andra observationer, till exempel spillning”, skriver Anita Bergstedt, chef för viltenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Observationerna kan bidra till att få reda på mer om vargarnas rörelser i reviret och om revirets utbredning, vilket är en viktig kunskap att förmedla till exempelvis tamdjursägare och jägare, skriver länsstyrelsen.

Jakob Göransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping, konstaterar att tillökningen i Brängenreviret ligger i linje med den svenska rovdjurspolitiken.

– Den syftar till en ökad närvaro av varg i södra Sverige. Så mot den bakgrunden är det som nu hänt något som stämmer överens med den målsättningen, säger han.

Var det väntat med tillökning i reviret?

– Då det sedan tidigare är känt att det finns ett revirmarkerande vargpar, så är detta inte alls oväntat.

”Däremot finns det inget som talar för att det skulle innebära fler angrepp på tamboskap”
Jakob Göransson, vilthandläggare på länsstyrelsen Jönköping

De vargar som nu fötts räknas som vuxna djur efter cirka ett år, alltså nästa sommar. Så länge de finns kvar i samma område kommer reviret troligtvis inte att utökas, rent geografiskt, enligt Jakob Göransson.

Annons

– Däremot kan det blir så att ungdjuren söker sig till andra områden för att etablera egna revir.

Vad innebär det att det finns en kull med vargar i Brängenreviret?

– Att det sannolikt kan ske fler observationer. Däremot finns det inget som talar för att det skulle innebära fler angrepp på tamboskap.

Finns det någon övre gräns för hur många individer av varg som ryms inom ett revir?

– Det går inte att ange någon sådan gräns, det kan variera beroende på en mängd faktorer.

Är skyddsjakt aktuellt med anledning av tillökningen i Brängenreviret?

– Skyddsjakt kan bli aktuell i det fall det konstateras att varg svarar för betydande angrepp på tamboskap. Valparna här i Brängen föddes för några månader sedan. Vi har inte fått några rapporter om vargangrepp, säger Jakob Göransson.

fakta

Brängenreviret i Ulricehamns kommun

Brängenreviret finns i Ulricehamns kommun och i nordvästra delen av Jönköpings län.

Det har hittills bestått av ett revirmarkerande par som länsstyrelserna tillsammans kunde bekräfta i januari 2021.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons