Annons

Mindre rökning på skolgårdar enligt länsstyrelsen

Det tycks ha blivit mindre rökning på skolgårdarna i länet jämfört med för fem år sedan. Det konstaterar länsstyrelsen efter en kartläggning där bland annat Ulricehamn har ingått.
Ulricehamn • Publicerad 6 september 2018
Arkivfoto. Bilden har inget direkt samband med artikeln.
Arkivfoto. Bilden har inget direkt samband med artikeln.Foto: Claudio Bresciani/TT

Länsstyrelsen har kartlagt högstadie- och gymnasieskolor i länets alla 49 kommuner.

En utgångspunkt har varit tobakslagen från 1994 som bland annat förbjuder rökning på skolgårdar.

Annons

Kartläggningen har genomförts genom observationer på 120 skolgårdar.

I Ulricehamn observerades ingen rökning på vare sig högstadieskolorna eller gymnasieskolan.

Det ingick också att se om det fanns andra tecken på rökning, som fimpar, askkoppar och rökrutor. Länsstyrelsen tittade också om det fanns information som upplyste om rökförbudet. Vad gäller detta har man inte redovisat resultatet för individuella skolor.

Men resultatet som helhet visar bland annat att fimpar fanns på 98 procent av högstadieskolorna och 85 procent av högstadieskolorna. Det påträffades askkoppar på 15 gymnasieskolor och 5 högstadieskolor.

Sammantaget visar kartläggningen flera förbättringar jämfört med för fem år sedan då den förra kartläggningen gjordes. Bland annat fanns det nu fler skyltar om rökförbud och färre askkoppar. Dessutom observerades rökning på något färre skolor.

Samtidigt konstaterar länsstyrelsen att fler åtgärder behöver göras. Man betonar att rektorn har det övergripande ansvaret för tobaksfrågan på skolan. Man betonar vikten av en tobakspolicy, att kommunerna behöver öka sin tillsyn på skolgårdarna och att vuxna tar ett tydligare ansvar.

”Att eleverna kan röka öppet på skolgårdarna, utan att vuxenvärlden reagerar, tyder på att detta inte är ett prioriterat område. Att vuxna inte reagerar signalerar att rökning är accepterat”, skriver man i kartläggningens slutord.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons