Annons

Många drunkningsolyckor: ”Håll uppsikt och var nykter”

Föräldrar ska ha uppsikt över barnen och vuxna ska inte överskatta sin förmåga. Det är några viktiga råd när det nu har blivit bra badväder.
Ulricehamn • Publicerad 4 juni 2018 • Uppdaterad 5 juni 2018
I helgen har det skett många drunkningsolyckor.Foto: Johan Nilsson / TT

Med det fina vädret följer en stor ökning av bad- och båtliv. Samtidigt har det den sista tiden skett flera tragiska drunkningsolyckor.

Detta har aktualiserat viktiga råd.

Annons

Ska man vara vid vattnet är det en del saker att tänka på för att undvika att riskfyllda situationer uppstår.

– Föräldrar ska ha uppsikt över sina barn. Föräldrar ska inte titta på sina telefoner. Barn behöver tillsyn, säger Eva Molnar som är samordnare på sim- och sporthallen och utbildar andra i livräddning.

Hon tycker inte att man ska bada ensam. Om man vill simma en längre sträcka ska man göra det utefter stranden istället för rätt ut i sjön. Dessutom ska man inte dyka i okänt vatten.

– Ska man ut med båt är det flytväst som gäller.

Hon varnar också för att dricka alkohol och sedan bada eller ge sig ut i båt.

– Många som dricker alkohol överskattar sin förmåga.

En annan viktig sak att påminna om är att en pågående drunkning inte alltid ser ut som man tror. Den som drunknar kanske inte kan ropa på hjälp till exempel.

– Drunkningar ser inte ut som på tv. Man orkar inte ropa på hjälp. Både barn och vuxna drunknar tyst och det kan handla om några få sekunder, säger Eva Molnar.

Om olyckan är framme och man tvingas försöka rädda någon är ett viktigt råd att ha något föremål mellan sig själv och den som drunknar. Det kan vara en livboj eller en paddel. Då minskar risken för att man själv dras ned under vattnet av någon som kanske har panik.

Vid helgens drunkningsolyckor har det vid ett par tillfällen varit svårt för räddningstjänsten att komma fram på grund av personer som var i vägen på ett eller annat sätt.

Annons

Frågan är vad man kan göra för att underlätta för räddningstjänsten vid ett drunkningstillbud.

Tommy Lieback, stabschef på räddningstjänsten i Borås, säger att man förstås ska larma om något sker. Sedan ska man försöka rädda den som håller på att drunkna.

Om detta inte lyckas är det viktigt att notera var personen försvann.

– Om någon har försvunnit under ytan är det otroligt viktigt att man kan peka ut platsen där personen försvann. Det är viktigt för våra dykare att veta var de ska gå ner, säger han.

Han betonar också vikten av att tänka på framkomligheten för räddningstjänsten.

– Det får inte stå en massa bilar i vägen, säger han.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons