Annons

Många anmälningar om porrutpressning

I helgen har många personer drabbats av utpressningsförsök via mejl, skriver bland annat Göteborgs Posten.
Ulricehamn • Publicerad 24 september 2018
Foto: Åserud, Lise

Tusentals personer kan vara drabbade, skriver tidningen.

Malin Kannius vid polisen i Ulricehamn känner inte till att någon i Ulricehamn ska ha drabbats. Men hon betonar att om man har fått ett sådant här mail så ska man inte svara.

Annons

– Man ska inte lämna ut några kontaktuppgifter. Man ska inte svara utan kasta det här brevet, säger hon.

Göteborgs Posten skriver att det gick ut ett massmejl i helgen där en person uppger sig komma från en hackergrupp. Gruppen påstår att mottagarens dator har fått ett virus efter besök på en ”vuxenwebbplats” och att man har spelat in personen med hjälp av datorns kamera. Vidare kräver man pengar för att inte sprida ofördelaktig information om personen.

Bluffmejlet har lett till över tusen polisanmälningar.

Daniel Norlander är chef på polisens kontaktcenter i region Väst:

– Vi har stillat mycket oro under helgen. Många tror att det är på riktigt och att de är utsatta på något sätt trots att de inte har varit inne på några sådana sidor. Många tror också att det bara är de själva som är utsatta, säger han till Göteborgs Posten.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons