Nyheter

Man förstod inte deklarationen - frias från skattebrott

En man av utländsk härkomst, boende i Ulricehamn, har friats från åtal för skattebrott efter att inte ha förstått vad som stått i hans deklarationsblankett.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2009

Mannen åtalades för att uppsåtligen i sin deklaration för 2006 ha undanhållit totalt 40 500 kronor i skatt genom att inte ha tagit upp sin inkomst från det betongföretag han arbetat på.

Mannen hade fått en förtryckt deklarationsblankett från skattemyndigheten där det inte fanns någon inkomst upptagen.

Eftersom den åtalade hade mycket begränsade kunskaper i svenska tog han hjälp av sin fru när det blev dags att deklarera.

När mannen tog kontakt med sin arbetsgivare visade det sig att arbetsgivaren, som nu själv står åtalad i ett större mål rörande inhyrd arbetskraft, inte i tid kom med de uppgifter som paret eftersökte tog man istället kontakt med skattemyndigheten.

Där fick mannens fru till svar att de förtryckta uppgifterna normalt brukar stämma.

Eftersom hennes egna deklarationer alltid stämt trodde paret att mannens nollade förtryckta blankett var ett besked om att han inte skulle få några skattepengar tillbaka.

Tingsrätten ansåg parets förklaringar trovärdiga, inte minst efter att man på eget initiativ tagit kontakt med skattemyndigheten för att få hjälp. Rätten ansåg att utredningen inte ger tillräckligt stöd för en fällande dom utan ogillar åtalet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.