Annons

Maj kan bli torrast på länge

13 millimeter regn har det hittills kommit i maj månad, det mesta den 1 maj. Och det ser inte ut att falla något mer innan månaden är slut.
Ulricehamn • Publicerad 23 maj 2018
Foto: Jae C. Hong

– Det har kommit mycket små mängder, utom den 1 maj när det kom 7 millimeter, säger Hans Bengtsson på SMHI.

Det ser dessutom inte ut att komma något mer regn innan månaden är slut. Enligt SMHI:s tiodygnsprognos kommer det inget regn de närmaste dagarna. Prognosen blir lite mer osäker mot slutet av månaden men på onsdagen innehöll den fortfarande inget regn.

Annons

Stannar regnmängden på 13 millimeter är det rekordlite.

– Normalt kommer det 56 millimeter i maj, säger Hans Bengtsson.

Enligt statistik från SMHI är det få månader det faller så lite regn och man får gå tillbaka till 1971 för att hitta en maj när det kom 13 millimeter. Då föll det 13,3 millimeter.

Det har också varit varmt under maj månad. Vilket bland annat har gjort att sommaren kom tidigt.

Enligt SMHI blev det sommar i Ulricehamn den 5 maj. Normalt kommer sommaren den 15 maj.

Det torra och varma vädret har fått flera konsekvenser. Bland annat har en del lantbrukare börjat oroa sig för att det kan få konsekvenser för skörden. Det är också stor risk för skogsbrand enligt SMHI och räddningstjänsten har utfärdat eldningsförbud.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons