Annons

Luften i skolan är för dålig – nu hotas kommunen med 200 000 i vite

Har kommunen inte ordnat en godkänd ventilation i Tvärreds skola senast 31 maj, kommer ett vitesbelopp om 200 000 kronor att utkrävas. Dessutom hotar miljö- och byggnämnden att stänga skolan, om ingen rättelse sker.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Tvärred • Publicerad 28 februari 2022 • Uppdaterad 9 mars 2022
Det bristande ventilationen i Tvärreds skola har kommit att bli ett långvarigt problem för Ulricehamns kommun, som nu hotas med vite på 200 000 kronor.Foto: Henrik Erickson

Det är miljö- och byggnämnden i Ulricehamns kommun som förelägger kommunens fastighetsavdelning att senast den 31 maj i år ha löst bristerna i ventilationen vid Tvärreds skola. I princip handlar det om ett utbyte av anläggningen, som inte fungerar.

Till beslutet hör ett vitesföreläggande om 200 000 kronor. Kommunen ska redovisa ett giltigt protokoll som visar att en obligatorisk ventilationskontroll har genomförts med godkänt resultat. Uppmätta luftflöden ska också redovisas. Om detta inte sker kommer kommunen att krävas på vitesbeloppet.

Annons

Jörgen Lidenfors, chef för kommunens fastighetsskötsel, beskriver föreläggandet som fullt rimligt.

– Även vi önskar att situationen skulle ha varit löst för länge sedan. Det är inte rimligt att det tar över fem år att få ordningen på bristerna, säger Jörgen Lidenfors.

Då han anställdes i kommunen för cirka 2,5 år sedan var ärendet redan aktuellt för nämnden.

Det finns flera förklaringar till att ärendet dragit ut på tiden. En komplex projektering har bidragit till att planeringen har tagit lång tid.

Jörgen Lidenfors konstaterar att det är en relativt ny skola. Med facit i hand har det visat sig att det ventilationssystemet inte har fungerat optimalt.

– Systemet var nytt på den tiden och installerades även i andra kommuner. Man kan se det som något av ett experiment, som i efterhand visat sig inte fungera. Med tanke på att det är en relativt ny skola, känns det som ett slöseri att tvingas göra det här bytet av anläggning, säger Jörgen Lidenfors.

Kommer ni att klara den utsatta tidsramen?

– Vi är igång med arbetet och om det rullar på som planerat kommer vi att klara det. Dock med ett litet förbehåll för materialleveranser. Generellt är det ett problem med långa väntetider för att få beställt material, säger Jörgen Lidenfors.

I samband med bytet av ventilation i skolan kommer fastighetsavdelningen även att göra samma sak i resten av fastigheten, där bland annat förskola och kök finns.

fakta

Utdragen process byta skolan ventilationsanläggning

Det är nu fem år sedan som bristerna i skolans ventilation påtalades, detta i samband med en inspektion 2017. Den dåvarande samverkansnämnden bedömde att verksamheten skulle hinna åtgärda bristerna inför kommande inspektion påföljande år.

Men så blev det inte. Vid en inspektion i november 2018 konstaterades bristerna vara kvar. Ett möte hölls några månader senare, vilket resulterade i en överenskommelse om att de begärda handlingarna skulle inlämnas senast i augusti.

Men inte heller detta blev av. Nämnden tog därför i september 2019 beslut om ett föreläggande mot Ulricehamns kommun om att inkomma med ett godkänt protokoll. Men så skedde inte.

Istället begärde kommunen anstånd, vilket nämnden i ett beslut i oktober 2019 gick med på. Enligt det nya föreläggande, den här gången förenat med vite, skulle den begärda redogörelsen lämnas in senast 31 december 2020.

Några veckor innan tidsfristen löpte ut hölls ett möte mellan parterna. Kommunen medgav då att man inte genomfört den efterfrågade förbättringen av ventilationssystemet. Detta eftersom de inte fick möjlighet att genomföra byte under pågående läsår.

Efter begäran beviljade nämnden på nytt en förlängning av tidsanståndet, till den 31 december 2021. Två veckor innan tiden löpte ut, meddelade kommunen att man inte kommer att kunna genomföra den efterfrågade förbättringen av ventilationen inom utsatt tid.

Dock har arbetet inletts och enligt en preliminär tidsplan ska det vara klart den 31 maj 2022.

Nämnden konstaterar nu i sitt beslut att om inte ventilationen åtgärdats senast nämnda datum, kommer nämnden att ansöka hos Mark- och miljödomstolen att få vitet utdömt. Nämnden kan även komma att besluta om förbud för verksamheten om inte åtgärderna har genomförts inom utsatt tid.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons