Lovisa Hansson: Lovisa Hansson: Sinnebilden av en ”duktig flicka” – med det var långt ifrån sanningen
I dag vill jag hylla en kvinna jag håller på att förkovra mig i. Nämligen journalisten och författaren Ester Blenda Nordström.
Hon var aktiv som journalist under första halvan av 1900-talet och ”wallraffade” årtionden innan begreppet ens hade fått ett namn (efter den tyske journalisten Günther Wallraff). Genom att själv ta anställning som piga på ett lantbruk kunde hon målande och inlevelsefullt beskriva tjänstefolkets vardag och förhållanden. Resultatet blev flera undersökande reportage och Ester Blenda blev en bästsäljande författare på kuppen.
Vid 29 års ålder hade hon blott förändrat journalistiken i grunden genom sitt sätt att skriva, utbildat sig till bonde som enda kvinna med 112 manliga studenter samt räddat tusentals människor från att svälta ihjäl under finska inbördeskriget.
Helt enkelt själva sinnebilden av en så kallade duktig flicka.
Men det är långt ifrån hela bilden av vem Ester Blenda var.
Hon gillade det goda livet, var ofta festens mittpunkt och gjorde det som var luftfyllt istället för att gå utifrån plikten. Hon var slarvig, spontan och egocentrisk. Och kär i ”fel” person, kompisen Carin.
Om allt detta kan ni läsa i biografin ”Ett jävla solsken” av författaren Fatima Bremmer. Gör det.
I söndags inföll internationella kvinnodagen. Men det behöver inte vara en temadag för att lyfta fram någon man beundrar. Det borde man göra oftare än så.
Veckans:
Finaste: Nyblivna 92-åringen fick en egentryckt bok av sin son i födelsedagspresent, med gamla foton. Hon blev som trollbunden. Att kunna sitta och bläddra och ge ett sammanhang till bilderna, istället för att svajpa fram dem på telefonen är underskattat, det insåg jag.
Tips: En sommar med trädgårdsarbete var mitt första jobb som 16-åring. Det råkade passa mig utmärkt och lever fortfarande kvar som ett fint minne. Hoppas att alla ni som söker feriearbete får det jobb ni önskar!