Ljuset i fokus för klimatfamiljer
November är årets mörkaste månad. Det är mörkt när klockan ringer på morgonen och det är lika mörkt när jobbet är slut för dagen. Det är då det är läge att plocka fram de riktigt ljusa idéerna, för att spara energi.
Ljusa idéer är just vad de fyra klimathushållen i Ulricehamns kommun bombarderades med under förra veckan. De fick då besök av ljusdesignern Julia Engberg från företaget Inwhite ljusmiljö i Stockholm.
– Mitt jobb handlar till viss del om ljussättning ur energiperspektiv men minst lika mycket om att skapa något med det ljus vi använder, säger Julia Engberg.
UT följde med då Julia och Lennart Holmberg, projektledare på Ulricehamns kommun, gästade Markus Liljemark hemma i villan på Fredriksberg. Under en dryg timma pratades lågenergi, led, halogen och dimrar.
– Vi har väntat på det här besöket. Bland annat har vi en fondvägg i vardagsrummet vi vill belysa men vi har inte kommit på hur, säger Markus.
Markus och Elin Liljemark har redan tänkt till på det här med belysning, det är tydligt. I nästan samtliga ljuskällor sitter lågenergilampor eller modern ledbelysning. Det är lamptyper som drar betydligt mindre energi än vanliga glödlampor.
– Både lågenergi och led är bra för att de drar lite ström, sett till miljön är led bättre än lågenergilamporna som får en del kritik för de inte är så miljövänliga om råvaror, tillverkning och återvinning vägs in, säger Julia Engberg.
En 40 watts glödlampa kan ersättas av en led-lampa på 8 watt. Stor skillnad alltså, men det är också differens vad gäller inköpspris.
– Den här kostar 240 kronor, för en, säger Julia och håller upp en led-lampa av bra kvalitet.
– En bra led-lampa ska hålla i 15 år och alla butiker ska lämna garanti. Det gör att det ändå är en vettig investering, fortsätter hon.
Tidigare har tillverkarna haft problem med att få led-lamporna, och för all del lågenergilamporna, att ge ett behagligt varmt ljus för inomhusbruk. Det är något som håller på att förändras, enligt Julia Engberg som har ett annat enkelt tips för att sänka energiförbrukningen hemma.
– Sätt in dimrar överallt där det går. Det finns lösa flyttbara dimrar att sätta i kontakten. Dimra så mycket det går, det blir både mysigare och billigare att leva då.
Enligt Julia Engberg är det många som bränner mycket ljus i onödan hemma.
– Det kan vara nyttigt att fundera på var och varför jag vill ha belysning. Hemma springer vi runt med ficklampa och testar vad som funkar bäst. Man kan också fundera på om man måste ha en lampa i traditionell mening, säger Julia och plockar fram en vit boll som kan lysa i olika färger.
– En sådan här som ligger gömd bakom en stor växt kan förändra ett helt rum, säger hon. Det går att ha ljus under sängen, ovanpå garderoben eller bakom soffan.
Just bakom soffan blev tipset för Liljemarks. Snart kommer deras fondvägg att belysas av en ljuskälla placerad på golvet bakom soffan. Kanske kommer det också finnas en lampa under trappan som ersätter vägglampan som varken Markus eller Elin gillar speciellt mycket.
– Bara för att bli energismart behöver man inte bli tråkig. Det finns hur mycket kul som helst man kan göra med ljus, säger Julia Engberg.
– Intressant. Nu fick vi mycket att fundera på och inspiration för att göra något riktigt bra här hemma, säger en nöjd Markus Liljemark.
Julia Engbergs ljustips
? Tänk på var och varför du vill ha ljus i hemmet. I vardagsrum och kök har många starka lampor som egentligen är helt onödiga.
? Led-lampor är dyra i inköp men håller väldigt länge. De är också energisnåla. Satsa på kvalitet om du köper led.
? Be att få testa led-lampan i affären och se hur den lyser. Det går också att se på kelvingrader på paketen. 3 000 kelvin är neutralt vitt ljus och de bra varmvita led-lamporna ligger i dag runt 2 700 kelvin. De som inte anger kelvingrader är oftast inte värda att köpa. Det visar att tillverkaren inte är seriös. Fråga också om garanti när du köper dyra led-lampor.
? Använd dimmer överallt det är möjligt. Led-lampor går att dimra, dock inte led som ersätter halogen.
? Tänk inte bara att ljus är lika lampa. Lek med andra idéer som ljusslingor, gömda ljuskällor och så kallade gobos.
? Använd levande ljus. Mysigt och energismart.