Ulricehamn

Leif GW Persson: ”De kommer inte att få någon träff på någon av dem"

ULRICEHAMN Artikeln publicerades
Leif GW Persson tycker topsning är ett bra arbetssätt som ett komplement. ”Folk har en överdriven uppfattning om det här.” sa han i tv-programmet Veckans brott.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Leif GW Persson tycker topsning är ett bra arbetssätt som ett komplement. ”Folk har en överdriven uppfattning om det här.” sa han i tv-programmet Veckans brott.

Tv-programmet Veckans brott tog i går upp mordet i Ulricehamn och den masstopsning av män som polisen har inlett.

– Att det enbart skulle handla om folk som bor i ett visst område, det tror jag inte på, sa kriminologen Leif GW Persson, apropå vilka som valts ut för topsning.

Ungefär 200 män i Ulricehamnsområdet fick i måndags ett sms från polisen där de ombads att komma till polisstationen för att via salivprov bli topsade.

Programledaren Camilla Kvartoft ställde flera frågor till GW Persson i programmet om polisens arbetssätt.

Vad säger du om de går ut med sms?

– Jag behöver veta två saker – man har ju alldeles uppenbart tillgång till DNA som man säkrat på offret, men frågan är vad det är för slags DNA? Det finns olika typer av DNA och ibland kan man haka fast vid DNA som egentligen inte har med saken att göra. Det kan finnas sådant som har hamnat där ändå – om man hälsar på någon exempelvis. Det måste vara konklusivt DNA, sitta på sådant ställe eller vara av den typen som gör att man säkert kan säga att det har med gärningen att göra.

– Jag antar att man i gärningsmannaprofilgruppen är medvetna om det jag sagt.

– Att det enbart skulle handla om folk som bor i ett visst område, det tror jag inte på.

Omkring 60 män kom i måndags in till polisstationen i Ulricehamn för att topsas och förhöras angående mordet.

Leif GW Persson diskuterade med Camilla Kvartoft vad som händer i det fall en person vägrar att bli topsad.

– Är tveksamt om man stretar emot en sådan sak men de flesta vill gärna hjälpa till och det är ju inte det minsta vis smärtsamt. Tvärtom brukar de flesta tycka att det är ganska kul.

– Jag kommer ihåg när jag topsade Zlatan – han var jätteförtjust?

Varför gjorde du det?

– För att visa landslaget hur det fungerar. Zlatan sprang sedan runt och topsade flera av sina lagkamrater och antydde att han sa att han ville bli polis.

Är det ett bra arbetssätt då?

– Som ett komplement ja, men inte i stället för. Folk har en överdriven uppfattning om det här. Maximalt tio procent av alla brott som klaras upp genom DNA – resten genom gammalt hederligt polisarbete. Vi har en övertro på DNA. I vissa utredningar där man har ett DNA man tror på så flyr man till det i stället för att bedriva det gamla, tunga polisarbetet så kutar man runt och topsar folk i stället. Ibland blir det ganska hej vilt.

– Det största antalet topsade har vi nog i dubbelmordet i Linköping, det måste ligga runt 2 000 topsningar vid det här laget.

Utöver de män i Ulricehamn som fick ett sms genomförde polisen topsning och förhör genom dörrknackning.

– Jag vet inte hur många som blev topsade genom att vi knackade på deras dörr men jag tror inte att det handlar om samma antal som vi gått ut till via sms, säger Peter Adlersson.

I början av nästa vecka räknar polisen med att ha analyssvar från nationellt forensiskt centrum om en eventuell matchning med de DNA-spår som säkrats på den mördade kvinnan.

– De kommer inte att få någon träff på någon av dem. Det tror jag inte, sa Leif GW Persson i programmet Veckans brott.