Nyheter

Lassalyckans camping avvecklas

Av ekonomiska skäl kommer Caravan clubs camping på Lassalyckan i Ulricehamn att avvecklas.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2013

I kväll ska styrelsen för Caravan clubs Älvsborgssektion hålla ett extrainsatt sammanträde för att diskutera olika möjligheter att avveckla sektionens camping på Lassalyckan i Ulricehamn.

Sektionens ordförande Roger Hansson vill inte föregå mötet med några detaljer i det som ska diskuteras.

– Men bakgrunden är ekonomin vid anläggningen. Vår bedömning är att vi inte klarar att dra runt verksamheten där. Därför finns nu ett antal olika alternativ som vi kommer att diskutera, säger han.

Ett informationsmöte har hållits på campingen. Här informerades om att styrelsen har beslutat att inte driva anläggningen vidare i egen regi. Detta gäller tidigast efter sommarsäsongen 2014.

Caravan clubs riksstyrelse har tackat nej till att ta över anledningen. Därför arbetar nu Älvsborgssektionens styrelse med att försöka hitta någon annan lösning. Hittills har fyra alternativ pekats ut:

? Undersöka om intresse finns hos medlemmar att ta över anläggningen.

? Sälja anläggningen till det bolag som driver intilliggande Nya kurhotellet, (som för övrigt äger merparten av den mark som campingen finns på).

? Ge mäklare i uppdrag att sälja anläggningen.

? Stänga anläggningen.

Förutom dessa alternativ kommer styrelsen vid kvällen möte att diskutera ytterligare möjligheter.

Per Johansson, styrelseledamot i Sanatorieskogen 1:38 fastighetsförvaltning AB, som äger merparten av den mark som campingen nyttjar, har nyligen fått viss information om vad som är på gång. Till saken hör att bolaget sedan tidigare äger och driver konferensanläggningen Nya kurhotellet, som är placerad nära Caravan clubs camping.

– Därför är det svårt att nu säga något om vad detta kan innebära. För vår egen del är inriktningen att bygga ut befintliga byggnader som vi har här, säger han.

Om ni får frågan, kan ni tänka er att ta över och driva campinganläggningen vidare?

– Så här spontant ser jag det som osannolikt. Till att börja med är frågan hur avtalet om markupplåtelse hanteras, säger Per Johansson.

På sikt kan dock en avveckling av campingen öppna för nya möjligheter att utveckla området, enligt Per Johansson, och nämner stugby som exempel. En tanke som för åtskilliga år sedan var aktuell, då det dåvarande Kurhotellet fanns i området.

I oktober 2003 kontaktade Caravan clubs Älvsborgssektion Ulricehamns kommun med ett önskemål om att få utveckla en klubbcamping med cirka 100 platser på Lassalyckans friluftsområde.

I brevet till kommunen skrev campingklubben att man såg goda möjligheter att utveckla sin verksamhet i området. Dessutom nämndes ishockeyläger för ungdomar samt skidpaket som tänkbara sätt att få ökad beläggning på campingen.

Kommunen ställde sig positiv och 1 augusti 2004 tecknades att avtal om markuppplåtelse. Avtalet löper på 20 år.

Området som campingen fick arrendera bestod av delar av tre olika fastigheter.

En av dessa fastigheter hörde till kommunens dåvarande fastighetsbolag. När Ufsab sedan sålde fastigheten där dåvarande Sporthotellet låg till Weland Stål, kom en del av campingens område att ingå i köpet.

Vilket innebär att campingen i praktiken hyr sin mark av både kommunen och av ett privat bolag.

I dag äger kommunen uppskattningsvis 3 800 kvadratmeter av campingområdet. Resterande cirka 11 400 kvadratmeter ägs av Sanatorieskogen 1:38 fastighetsförvaltning AB (i vilket Weland Stål numera är minoritetsägare).

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.