Lars Näslund: Lars Näslund: Känslan av ett ”vi” är värt världscup-miljonerna
Själv jagade jag, överoptimistiskt sen, runt ute i skogen efter en lucka i publikleden. Jag hittade den långt bort och minns nog mest den oväntat höga farten hos de främsta åkarna. Den går inte riktigt fram i tv-rutan.
Dånet från läktarna när Falk & Co körde i mål gick däremot fram alldeles utmärkt. Succén med världscupdagarna i Ulricehamn 2017 har, inte minst vi på UT, omtalat så det räcker och blir över. Nej, inte så att det togs till överdrifter, men det är nog klokt att inse att inte ens i Ulricehamn finns några självspelande pianon. 26-27 januari 2019 är en ny spelplan:
– Blir vädret lika bra, kommer åter ett snötäcke över hela södra Sverige som lockar fram skidsuget hos den breda allmänheten?
– Kommer svenska landslaget och inte minst vår Hanna Falk att vara i lika god form och locka fram lokalpatriotismen?
– Därtill kan inte ”förstagångsnyfikenheten” vara draglok igen.
Men med alla dessa reservationer nämnda upplever undertecknad ändå att den allra viktigaste faktorn är konstant: Febern och Stoltheten.
Febern och stoltheten här i Ulricehamn. Den där känslan av att ”vi” allihopa åter spänner musklerna, hjälps åt, har något att samlas kring, skapar något att visa upp för världen utanför. Runt 700 personer är direkt engagerade funktionärer, men säg den ulricehamnare som inte känner sig berörd på något sätt?
Utan att blir alltför djupsinnig över en skidtävlings inverkan på de vid sidan om spåret stående själarnas tillstånd tänker jag att det långsiktiga ”värdet” av den här typen av samlingspunkter är svårt att överskatta, alldeles särskilt i en kommun av Ulricehamns storlek där alla som vill också k a n känna sig delaktiga.
Det betyder inte att vi inte ska räkna kronorna. Ur skattebetalarperspektiv ser ansvarsfördelningen av världscupen ut så här:
– Ulricehamns IF, som ansökte om tävlingen, har bildat bolaget Ulricehamn Ski Event AB. De ansvarar för tävlingens genomförande.
– Ulricehamns kommun ansvarar för anläggningen och spåren.
– Kommunens näringslivsbolag Nuab ansvarar för boendet för de tävlande och ledarna. Nuab äger tio procent eventbolaget.
– Föreningen Snösäkert – en allians av Tvärreds IF, Grönahögs IK, Redvägs SK, Hössna IF, och Ulricehamns IF – sköter snötillverkningen och den regleras via ett avtal med kommunen.
Som både kommunens egna revisorer och konsultrapporten från KPMG visade i våras gick det inte alldeles klockrent till inför världscupen 2017 när det gäller beslut och budgetering i laga ordning. Inget fuffens på något sätt, men i ivern att skapa succén kom det demokratiska maskineriet på efterkälken.
Vi påminner om ekonomin: Kommunens direkta kostnader inför 2017 var 1,5 miljoner. Därtill investeringar på 9,6 miljoner på Lassalyckan varav 4,7 miljoner för att göra banorna tävlingsklara. Därtill 3 miljoner till konstsnöanläggningen som Snösäkert hyr av kommunen under tolv år.
Kommunens och kommunens bolags anställda bedömdes inför 2017 ha lagt ner 8 500 arbetstimmar motsvarande 2,2 miljoner kronor. ”Andra större projekt har fått stå tillbaka”, skrev KPMG i rapporten.
Inför vinterns världscup har anslagits ytterligare 5,5 miljoner till investeringar för att leva upp till kraven på en permanent världscuparena och andra anpassningar, som den nya publiktunneln.
I andra änden av kalkylen vet vi redan nu att världscupen kommer att hälsa på i Ulricehamn även år 2021 och 2023, och säkert längre än så om snön och publiken fortsätter att komma tillbaka.
Visst är det värt skattepengarna.