Annons

Fortsatt torrt och eldningsförbud

Räddningstjänstens eldningsförbud från förra veckan gäller fortfarande. Först på fredag kan det eventuellt komma lite regn.
Ulricehamn • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 21 maj 2018
Foto: Holsen, Sebastian

Det var i onsdags som räddningstjänsten tog beslut om att införa eldningsförbud. Orsaken var en längre period med torka som gör att en brand i skog och mark kan bli mycket svår att hantera för räddningstjänsten.

SMHI varnade också i förra veckan för att det är stor risk för skogsbrand på flera håll i landet, bland annat i Sjuhärad. Lokalt kan det vara mycket stor risk.

Annons

Denna varningen förnyades under måndagsmorgonen.

Situationen ser inte ut att förbättras de närmaste dagarna. Först på fredag kan det alltså komma en del regn enligt SMHI:s långtidsprognos. Fram till dess ska det vara soligt eller halvklart och över tjugo grader under dagtid.

Räddningstjänstens förbud gäller tills vidare i kommunerna Ulricehamn, Tranemo, Bollebygd, Mark, Borås och Svenljunga.

Räddningstjänstens möjlighet att utfärda förbud mot eldning utomhus stöds av en speciell förordning. Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

Med eldning utomhus menas alla typer av eld samt grillning på marken.

”Grillning i en för ändamålet framtagen grill, vid en särskilt anordnad grillplats samt användning av spritkök eller dylikt är dock tillåtet”, skriver räddningschefen i beslutet.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons