Annons

Konflikt inom LRF leder till extrastämma - ”Bottnar i synen på manligt och kvinnligt”

En incident på regionstämman för Lantbrukarnas riksförbund den 13 mars blottlade en konflikt i regionstyrelsen som nu gör att man tvingas välja en ny styrelse.
– Jag tycker det är ett misslyckande, säger Peter Tagesson, styrelseledamot från Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 21 maj 2018
Bilden är från en tidigare stämma och har inget med artikeln att göra.Foto: Mats Holmertz

Situationen har beskrivits i både tidningar och upprop från medlemmar. En styrelseledamot påstods under stämman ha knuffat och läxat upp en tjänsteman. Ledamoten i fråga förnekar att han skulle knuffats och säger att saken är utagerad mellan de båda.

Men händelsen var startskottet för en konflikt i styrelsen som sedan växte sig allt större.

Annons

I ett protokoll från ett styrelsemöte ett par veckor efteråt, den 3 april, står det om den ”synnerligen spända situation som råder mellan några av styrelsens ledamöter”. Det står vidare att situationen har sin grund i incidenten på stämman och hur den hanterades efteråt.

Bland annat har en del styrelseledamöter sagt att de inte kan vara med i styrelsearbetet om ledamoten som var inblandad i bråket är kvar i styrelsen.

Ledamoten Carl Fredrik Svederberg från Lidköping är en av dem som uttalat sig om konflikten.

– Det handlar om en flerårig konflikt i styrelsen om värderingsfrågor. Det handlar om kvinnligt och manligt. Det handlar också om gammaldags eller modernt ledarskap, säger han till tidningen Skaraborgsbygden.

Konflikten har även spritt sig utanför styrelsen och engagerat medlemmar på olika sätt.

Flera kommungrupper inom organisationen gick till exempel för en tid sedan ut i ett gemensamt upprop där man fördömde bruket av våld. Man vädjade till styrelsemedlemmarna om att följa ett tidigare kompromissbeslut samt att behandla varandra med respekt.

Men en kommungrupp ville inte skriva under uppropet utan lyfte fram att man inte vet vad som hände vid den så kallade incidenten vid stämman. Dessutom riskerar situationen att urarta till ett ”drev” mot en enskild medlem.

Hanna Johansson, ordförande för LRF ungdomen i Sjuhärad gick också ut med en skrivelse där hon betonade jämställdhetsaspekten.

”Ska vi låta engagerade och kompetenta kvinnor avgå i styrelsen för att medelålders män ska få styra och ställa som de behagar”, skrev hon.

Och nu har alltså den nuvarande styrelsen nått vägs ände när man på sitt senaste möte tog beslut om extrastämma.

Annons

Peter Tagesson från Ulricehamn:

– Det kom till ett läge vi inte kunde komma ur. Styrelsen kan inte fungera på ett vettigt sätt framåt.

Vad var det konkret som gjorde att ni inte kunde fortsätta?

– Det var inget speciellt man kunde sätta fingret på egentligen men positionerna var låsta.

Peter Tagesson tycker det är mycket olyckligt med en extrastämma men blev nedröstad i frågan. Han hade helst sett att man nådde en kompromiss.

Han tycker att ledamöterna har ett ansvar att arbeta vidare med sina frågor istället för att fördjupa en konflikt.

Vad har det här fått för konsekvenser?

– Det är ju slitsamt med sådana här processer. Men sedan är det ju inte så att LRF Västra Götaland stannar. Det är ju valår och vi försöker hålla tempot uppe och träffa politiker och sådant, säger han.

På extrastämman kommer man alltså att välja en ny styrelse. Enligt Peter Tagesson väntas valberedningen presentera sitt förslag till en ny styrelse på tisdagen. Stämman hålls sedan den 28 maj.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons