Kommunvalet: Rösterna är lagda – detta händer sedan
Ulricehamnarna har sagt sitt i valet.
Nu ska de 49 mandaten i kommunfullmäktige fördelas mellan de partier som har kandiderat.
Efter en preliminär rösträkning ser det ut att handla om nio partier som får mandat i fullmäktige i Ulricehamn, samma som under förra mandatperioden.
Den slutliga rösträkningen börjar måndagen efter valdagen hos länsstyrelsen. Valet till riksdagen räknas först, därefter valet till kommunfullmäktige och sist valet till landstingsfullmäktige. Det sista resultatet brukar vara klart cirka tio dagar efter valdagen.
Redan utifrån den preliminära rösträkningen står det klart att inget parti kommer få majoritet, det vill säga 25 mandat eller mer. Därför behöver flera partier komma överens om att bilda en majoritet.
I Ulricehamn har majoriteten bestått av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Men efter valet har de inte längre majoritet. Därför följer nu diskussioner mellan de politiska partierna för att hitta en ny majoritet som kan styra kommunen.
Sedan ska politikerna också komma överens om sådant som vem som ska ha ordförandeposter i nämnder, styrelser och fullmäktige. Framförallt ska partierna komma överens om vem som ska sitta i kommunstyrelsen, det som ibland kallas kommunens regering.
Inför mötet med det nyvalda fullmäktige den 18 oktober meddelar så länsstyrelsen vilka 49 personer som fått plats i fullmäktige.
Vilka som kommer in beror på vilka som stod på partiernas listor. Men ordningen kan också ha ändrats beroende på personrösterna.
För att kunna bli invald på personröster i kommunfullmäktige ska en kandidat ha fått minst 5 procent av partiets röster i valkretsen. Dessutom ska kandidaten ha fått minst 50 personröster.
Under det första mötet med nya fullmäktige den 18 oktober väljs ordförande samt vice ordförande för fullmäktige och en valberedning.
Valberedningen ska sedan lämna förslag till fullmäktige vilka som ska ingå i nämnder och styrelser.
Vid kommunfullmäktiges möte i december väljs sedan formellt ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och kommunens andra nämnder.