Annons

Kommunen om bluffakturor: ”Vi gör vad vi kan för att undvika det”

Enligt SVT:s program Uppdrag granskning luras många kommuner av bluffakturor. Men i Ulricehamn känner man sig relativt säkra.
– Vi är bättre rustade nu än vad vi har varit, säger Niklas Anemo, kommunens ekonomichef.
Ulricehamn • Publicerad 23 oktober 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Daniella backlund/SvD/TT

– Det förekommer att vi får konstiga fakturor, kanske särskilt sommartid när ordinarie personal har semester, säger Niklas Anemo.

Han säger att problemet är svårt att helt komma runt, speciellt i en stor organisation som kommunens. Dessutom kan aktörerna vara skickliga på att luras.

Annons

Men han tycker att kommunen gör tillräckligt för att undvika att betala ut pengar till oseriösa företag.

– Vi gör vad vi kan för att undvika det. Men i en stor organisation finns det människor som inte alltid fattar de bästa besluten, det kommer vi inte helt kunna vara immuna mot. Men jag påstår ändå att vi gör vad vi kan för att undvika den här typen av inköp.

Enligt Uppdrag genomgång av åren mellan 2012 och 2016 har kommuner, landsting och andra myndigheter betalat ut över 88 miljoner kronor till företag som står bakom bluffakturor.

Bland de som har betalat mest hör bland annat Göteborg, som betalat 3,3 miljoner till de här företagen under perioden.

Ett exempel är att Region Gävleborg under nio månader betalade 19 fakturor på totalt 1,1 miljoner kronor för jobbannonser som ingen hade beställt.

I programmet tas också upp att ett mycket stort antal kommuner har köpt så kallat issmältningsmedel för dyra pengar, trots att medlet i princip är samma sak som vanligt vägsalt.

Ulricehamns kommun hör till de kommuner som köpte medlet.

Enligt Niklas Anemo köpte kommunen medel för 200 000 kronor innan man upptäckte sitt misstag och varnade för företaget på intranätet.

– Grejerna var beställda så vi hade inte mycket att välja på än att betala, säger han.

Men vad han känner till har det inte skett några större misstag sedan dess.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons