Nyheter

Kommunen inför anställningsstopp

Ulricehamns kommun inför anställningsstopp. Orsaken är en förväntan om minskade skatteintäkter.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2009

Förslaget lades fram av kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags och gäller i praktiken från och med nu. Även om det är kommunstyrelsen som formellt tar beslutet den 9 mars.

– Enligt senaste prognosen gör vi ett underskott med fem miljoner i år, säger Roland Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

– Att vi nu inför anställningsstopp är en säkerhetsåtgärd. Vi ser hur andra kommuner ligger riktigt illa till och tvingas säga upp folk.

– Sådan är inte situationen hos oss. Det är för att slippa hamna i det läget som vi gör detta.

Arbetsutskottet var enigt om förslaget. Beslut tas formellt av kommunstyrelsen. Förslaget ska dock först MBL-förhandlas.

Celso Silva Gonçalves, tillförordnat oppositionsråd, delar uppfattningen att anställningstopp bör införas.

– Detta är ett förslag som ingen av oss egentligen vill lägga fram. Men stoppas betyder att vi kan slippa säga upp folk senare. Det är alltså i förebyggande syfte.

Vad anställningsstoppet innebär i form av minskade utgifter går inte att säga, enligt Roland Karlsson. Som samtidigt konstaterar att man förra året anställde 16 personer.

– Det ger en kostnad i storleksordningen åtta-tio miljoner. Istället för anställningar prövar vi nu att lösa behoven med intern rekrytering.

Trots stoppet kommer personal att anställas om det krävs för att upprätthålla den kommunala verksamheten. Att upprätthålla säkerhet kan också vara motiv till att göra undantag från stoppet. Det innebär exempelvis att semestervikariat inom vård- och omsorg kommer att tillsättas. Även feriejobb ska tillsättas, enligt Roland Karlsson.

Kommunen har, trots lågkonjunkturen, en god ekonomi. Är det inte nu det är tillfälle att dra nytta av den goda ekonomin genom att satsa på arbetstillfällen?

– Nej. Man kan jämföra med privatekonomin. Att börja ta av sparkapitalet till löpande utgifter håller inte i längden, säger Roland Karlsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.