Annons
Nyheter

Kommunala handikapprådet bort i omorganisation

I samband med den nya förvaltningsorganisationen i Ulricehamns kommun försvinner det kommunala handikapprådet.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Dra på denna. Gerd Anell och Reino Alexandersson är två av representanterna i kommunala handikapprådet.
Dra på denna. Gerd Anell och Reino Alexandersson är två av representanterna i kommunala handikapprådet.Foto: Christer Seldevall

Det är oro inom handikapprådet efter beskedet att det forum som hittills funnits för att lyfta frågor som rör de handikappades vardag, inte minst sådant som handlar om tillgänglighet, nu upphör. Visserligen har dialogen med kommunpolitikerna i rådet inte fungerat så bra som handikapporganisationerna hade hoppats.

– Men det är ändå bättre än ingenting, säger Gerd Anell. Med handikapprådet har vi åtminstone möjlighet att lyfta fram frågor som vi vill driva. Hur det går med de möjligheterna i den nya organisationen vet vi inte.

Annons

– Vi hade gärna sett att rådet finns kvar. Nu finns en osäkerhet kring hur våra frågor kommer att hanteras, säger Reino Alexandersson.

Rådet har fått en beskrivning som går ut på att deras frågor kommer att få utrymme även i den nya organisationen, vilket i sin tur sägs innebära en förbättring. Bland annat ska de som sitter i kommunfullmäktige sitta med i beredningar, vilket innebär att de blir mer involverade i de frågor som de ansvarar för.

– Det låter visserligen bra. Men att döma av hur våra frågor hittills har hanterats, är jag rädd att det blir en försämring. Intrycket man får när vi lyfter våra frågor är att handikappade mest är till besvär, säger Reino Alexandersson.

I den nuvarande modellen hålls cirka fyra möten om året med kommunpolitikerna. Men det har inte fungerat som det var tänkt, anser de föreningar som har representanter i rådet.

– Det finns flera exempel där vi har lyft fram konkreta förslag till hur olika problem kan lösas. Men trots upprepade försök har det inte gett resultat. Vår uppfattning är att politikerna inte tar till sig av det vi säger, menar Gerd Anell.

Hon och de andra i rådet representerar föreningar med tillsammans cirka 600-700 medlemmar. Det är synskadade, reumatiker, människor med nedsatt hörsel, astmatiker, dementa med flera.

– Intresset från politikernas sida verkar ganska svalt, bekräftar Reino Alexandersson. Jag sitter visserligen själv i kommunfullmäktige, men bara några veckor till. Men mitt intryck är att det vi lyfter fram i handikapprådet inte riktigt tas på allvar.

Att föreningarna just i år dessutom fått sina bidrag halverade kommer som lök på laxen.

– Det innebär sannolikt att vi får höja medlemsavgifterna för att kunna driva verksamheterna vidare, säger Iréne Försth, som representerar Ulricehamns demensförening.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons