Annons

Sover i bilen för att hitta katten Molly – ”Vi såg henne springa in under kanothuset alldeles nyss”

Sedan sex dygn tillbaka pågår i Ulricehamn en febril spaning efter den försvunna katten Molly – men på torsdagsmorgonen väcktes hoppet till liv:
Publicerad 19 juni 2019 • Uppdaterad 20 juni 2019
Denna treåriga vildkatt Molly är sedan några dygn tillbaka försvunnen i Ulricehamn, kanske gömmer den sig under kanotklubbens båthus vid Åsunden. Ägaren Åsa och hennes dotter Malin Johansen från Gävle sover i bilen i sin kamp för att hitta den.
Denna treåriga vildkatt Molly är sedan några dygn tillbaka försvunnen i Ulricehamn, kanske gömmer den sig under kanotklubbens båthus vid Åsunden. Ägaren Åsa och hennes dotter Malin Johansen från Gävle sover i bilen i sin kamp för att hitta den.Foto: Lars Näslund

– Vi såg henne springa in under kanotklubbens hus alldeles nyss, säger Åsa Johansen.

Kanske gömmer sig treåriga Molly, en tidigare vildkatt inköpt från ett katthem, under kanotklubbens gula hus vid Sjöträdgården vid Åsundens strand.

Åsa och Malin Johansen, mor och dotter, bor i Gävle. Men sedan några nätter sover de i den lilla bilen parkerad invid kanotklubbens gula hus vid Åsunden. De hoppas att katten Molly finns kvar där någonstans och kan fångas in.
Åsa och Malin Johansen, mor och dotter, bor i Gävle. Men sedan några nätter sover de i den lilla bilen parkerad invid kanotklubbens gula hus vid Åsunden. De hoppas att katten Molly finns kvar där någonstans och kan fångas in.Foto: Lars Näslund
Annons

– Vi tittar hela tiden till fångstlådan och på två sidor av huset har vi lagt ut kattgodis med hopp om att det ska locka fram den, sa Malin Johansen på onsdagen.

Tidningen träffade då Malin och hennes mamma Åsa Johansen, Mollys ägare, vid bilen, en liten Toyota, som de nu sovit i flera nätter i en allt mer desperat försök att återfinna Molly, en blandras med halvlångt hår och yvig svans.

Åsa Johansen suckade:

– Kanske känner någon igen henne på bilden om den irrar runt i Ulricehamn och letar mat. Det känns som att ingen kan fånga henne med händerna, det är ju en gammal vildkatt som jag inte kan släppa ut ur huset där jag bor. Förr eller senare kanske hon söker sig till någon villa här hon blir hungrig. Men den är extremt skygg, jag köpte den i vintras men inte ens jag får lyfta upp den än.

Dramat tog sin början i fredags för snart en vecka sedan. Åsa och Malin Johansen bor i Gävle och hade tagit med sig Molly för att tillbringa några dagar på Gekås i Ullared.

Under den mörka filten som Malin Johansen lyfter finns fångstburen som de hoppas att Molly ska trippa in i. Men hittills har bara en helt annan katt fastnat där.
Under den mörka filten som Malin Johansen lyfter finns fångstburen som de hoppas att Molly ska trippa in i. Men hittills har bara en helt annan katt fastnat där.Foto: Lars Näslund

– På vägen hem stannade vi till här på parkeringen för att fika. Men jag dummade mig så den kunde smita, den behövde gå på lådan och slet sig ur selen, berättar Åsa Johansen.

Molly sprang mot vattnet – och försvann. De letade i flera timmar. Förgäves.

– Så vi bestämde oss för att sova över i bilen.

Ett par som bor i en av lägenheterna på andra sidan Strandgatan, Bengt och Kerstin Andersson, hade sett vad som pågick och anslöt till letandet och på lördagsmorgonen fick de för ett ögonblick syn på Molly.

De hjälpande grannarna erbjöd sig att fixa en fångstbur, varvid Åsa och Malin beslöt sig för att åka hem till Gävle.

Malin och Åsa Johansen hade stannat till på parkeringen i fredags i förra veckan på väg hem från Gekås i Ullared. det var då Molly lyckades smita.
Malin och Åsa Johansen hade stannat till på parkeringen i fredags i förra veckan på väg hem från Gekås i Ullared. det var då Molly lyckades smita.Foto: Lars Näslund
Annons

Sent i söndags kväll, innan buren hann komma på plats, fick också Bengt Andersson syn på Molly.

– Den kröp fram under klubbhuset när jag lyste med ficklampan, men den är så pass vild att den stack. Jag har också kollat många träd i området för att se om den gömt sig där. Vi får hoppas att någon kan fånga den, sa Bengt Andersson när UT talade med honom på onsdagen.

I tisdags blev det napp i fångstburen – men det var fel katt!

– Det visade sig vara den vildkatt som hållit till vid båtklubben lite längre bort i fem-sex år, säger Åsa Johansen.

Då beslöt sig Åsa och Malin Johansen att sätta sig i bilen och köra ner till Ulricehamn igen.

– Nu stannar vi här ett par nätter. Det blir ju lite trångt att sova i bilen men vi vill kunna hålla vakt. Det har försvunnit en del kattgodis som vi lagt ut på båda sidor om klubbhuset men vi vet ju inte om det är Molly som norpat där. Kanske är det någon annan katt som skrämmer bort Molly härifrån, sa Malin under onsdagen.

Malin och Åsa Johansen vid fångstburen som de fått hjälp med att anskaffa av Bengt Andersson som bor på andra sidan Strandgatan.
Malin och Åsa Johansen vid fångstburen som de fått hjälp med att anskaffa av Bengt Andersson som bor på andra sidan Strandgatan.Foto: Lars Näslund

Senare under onsdagen åkte de upp till Grönahögsvägen för att undersöka ett tips om att en påkörd katt hade setts till där, men det var inte Molly, visade det sig.

Men så, på torsdagsförmiddagen, väcktes förtvivlan till hopp. Åsa och Malin Johansen meddelade UT att ”vi såg henne springa in under kanothuset för bara några minuter sedan, så nu vet vi i alla fall att hon fortfarande är kvar här”.

Är ni helt säkra på att det var Molly?

– Ja, helt säkra.

Annons

Medan de fortsätter vänta ut katten måste de hantera sig själva och tillvaron vid bilen.

Hur gör ni med mat? Tvätta er?

– Vi åker och köper färdigt. Men i går blev det jobbigt, det kom några riktiga slagregn och vi blev dyngsura. Vi får tvätta oss i sjön och använda kommunens toalett där borta, säger Malin Johansen, som har sin egen, tama, katt med sig i bilen.

– Jag hann inte ordna kattvakt till den, men den smiter inte, säger hon.

Om någon har tips om försvunna Molly kan de skicka ett mail till red@ut.se.

Lars Näslund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons