Kajsa Kettil: Näringslivet behöver hjälp – nu
För lite och för sent! Så lyder ofta slentrianmässig kritik mot politiska beslut. Någon sådan känga behöver inte Ulricehamns makthavare i detta fall. De fyra partierna C, NU, M och S visar på just den samarbetsvilja och målmedvetenhet som situationen kräver. Det står klart efter fredagens besked om en första omgång satsningar för att underlätta för de företag i Ulricehamns kommun som drabbas hårt av coronakrisen.
Egentligen skulle den här krönikan handla om regeringens krispaket till näringslivet, som sjösattes för några dagar sedan. När texten påbörjades konstaterades att paketet innehöll många bra punkter, men att det nästan helt utelämnade en grupp: små och medelstora företag. Det var visserligen inte överraskande att den S-ledda regeringen prioriterade storbolagen framför de mindre företagen, trots att den senare kategorin står för fyra av fem av privata jobb. Socialdemokraterna har ju historiskt haft ett gott öga till just storbolagen, men av någon märklig anledning förbisett solo- små och medelstora företag.
Men så vaknade regeringen till och levererade just en samling lättnader för landets mindre bolag. Hit hörde bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och subventionerade hyror, och krönikan fick en ny vinkel. För visst behövs åtgärderna! Att som tidigare erbjuda småföretagen lån till höga räntor men snuva dem på korttidspermitteringar håller inte. Det skulle snarare skapa konkurser längre fram, när högt belånade företagare inte kan betala tillbaka sina skulder.
Men så ringde Roland Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande och bjöd in till fredagens presskonferens. Och det är så klart detta som är veckans viktigaste nyhet.
Vi återkommer till ämnet. Men först tar vi oss en titt på några av alla kreativa initiativ som föds i coronans kölvatten:
I torsdagens UT syntes exempel på hur kommunanställda tillverkar skyddsvisir av gammal overheadplast. Så snabbt, så enkelt, så innovativt!
Nyligen berättade vi även om företaget Sableline i Rånnaväg som snabbt ställde om sin produktion från friskvårdsprodukter på arbetsplatsen till skyddsutrustning till vården. Och vi har även fått till oss tankar på att personer som blir av med jobbet borde vara en tillgång för kommunal omsorg.
För att inte tala om alla initiativ från företag och ideella krafter att hjälpa riskgrupper att handla och utföra ärenden.
Det är fint att se hur altruism, kreativitet och flexibilitet växer när livet är tufft. Men det behövs mer. Det behövs politiska beslut som stöttar näringslivet, som i förlängningen stöttar oss alla. Och det var alltså detta som presenterades på fredagen (läs mer om satsningen på sidorna 4-5).
Representanterna för de fyra partierna bakom krispaketet poängterade att just kreativitet och flexibilitet är ledorden framöver. Det bådar gott. Bland de kända punkterna finns en rekryteringsenhet för att styra om uppsagda och permitterade privatanställda till kommunal verksamhet, utökat hemsändningsbidrag för landsbygdsbutiker och förlängda förfallodatum på fakturor.
För mer omfattande åtgärder krävs politiskt beslut. Det väntas komma nästa vecka. Förhoppningarna på innehållet är höga.
? Veckans frågetecken
Satsningar för att stimulera efterfrågan hos de lokala företagen – det utlovas i nästa veckas näringslivspaket. Har kommunen kanske inspirerats av grannen i väst som erbjuder lunchkuponger till hemmastuderande gymnasieelever?
! Veckans utropstecken. Nu börjar planerade behandlingar att ställas in för att vården ska hinna ta hand om alla coronapatienter. Ursäkta ordvalet i slutet av följande uppmaning, men ändamålet får anses helga medlet: Är du frisk? Håll avstånd. Är du sjuk? Håll dig hemma. Har du ofta otur när du tänker på komplexa frågor? Håll käften.