Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Miljonsatsning på journalistik – goda nyheter för UT:s läsare

I veckan togs ett beslut som kan leda till fler positiva – och negativa – nyheter för UT:s läsare.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 19 februari 2021
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hur går det ihop, då? Jo, så här: Rubriken syftar på att Gota Media – koncernen där Ulricehamns Tidning ingår – häromdagen klubbade igenom en satsning på 40 miljoner kronor under en treårsperiod för att förstärka journalistiken. I förlängningen leder det till både mer och bättre bevakning av våra utgivningsområden. Det bör redan här poängteras att satsningen berör tolv lokaltidningar från Borås till Kalmar, och från Växjö till Ystad. Ulricehamns Tidning är en av de mindre titlarna inom Gota-familjen.

Men att vara liten i en stor familj har sina fördelar. De senaste åren har samarbetet med främst Borås Tidning ökat. Det har bland annat inneburit att UT:s läsare har kunnat ta del av snabba uppdateringar om olyckor och polisutryckningar oavsett när på dygnet de inträffar, så kallade blåljusnyheter, men även längre kriminalartiklar med koppling till Ulricehamns och Tranemo kommuner. Detta trots att UT:s redaktion liksom många av våra branschkollegor i landet har minskat något som en följd av lägre intäkter.

Annons

I en tid där seriös journalistik utmanas av krafter som inte fullt ut tror på demokrati, är det extra glädjande att se förstärkningar som den som UT nu får ta del av. Exakt vad det innebär för våra läsare är det för tidigt att säga. Men klart är att det kommer att bli någon rekrytering till redaktionen med fokus på digitalt material och att möta målgruppen mellan 25 och 40 år. Utöver detta utlovas även fortbildning till våra journalister och mer resurser till koncernens utvecklings- och marknadsavdelningar.

”I en tid där seriös journalistik utmanas av krafter som inte fullt ut tror på demokrati, är det extra glädjande att se förstärkningar som den som UT nu får ta del av.”
Kajsa Kettil

Det sista kan låta lite abstrakt. Men lite förenklat betyder det att vi kan utnyttja musklerna hos en stor organisation samtidigt som vi värnar och vårdar det unika med vårt mindre geografiska område. Det skulle kunna betyda fler gräv eller fördjupningar (ett sådant redaktionsmöte var planerat redan innan satsningen spikades), fler reporteruppdrag ute på fältet, snabbare uppdateringar på webben och fler inlägg i sociala medier för att påminna läsarna om att det är ett himla drag på ut.se just nu.

Varje dag får redaktionen ett kvitto på att den produkt vi levererar på webben och på papper berör. Det består ofta av reaktioner i mejlkorgen i form av av tips, genuina funderingar och ibland upprörda formuleringar. Men kvittot utgörs även av beröm och glada tillrop. En lokaltidningsjournalist är beredd på att ta del av dessa tips och reaktioner inte bara bakom skärmen på jobbet, utan också i kön på Ica, vid hämtning på förskolan, i omklädningsrummet på gymmet eller bredvid planen under barnens fotbollsträning.

Själv fick jag för en tid sedan en kommentar av en förbipasserande i Lassalyckans skogar: ”Fortsätt skriva om skolan och ta upp det som ingen vågar säga högt!”

Dessa digitala och fysiska kontakter är en förutsättning för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag att leverera nyheter härifrån. Med de extra resurserna kan vi bli ytterligare ett snäpp vassare.

Annons
Annons
Annons
Annons