Annons

Pernilla Rudenwall: Kajsa Kettil: Med rena händer och rent samvete kommer vi långt

Anders Tegnell är inte drabbad. Det blir förhoppningsvis inte vi heller. Av panik, alltså.
Pernilla RudenwallSkicka e-post
krönika • Publicerad 14 mars 2020
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med rena händer och rent samvete kommer kommer vi långt
Med rena händer och rent samvete kommer kommer vi långtFoto: Jessica Gow/TT

Det har varit en skakig vecka: på börsen, för företagen, för planeringen och kanske lite i själen.

Det händer något med det mänskliga psyket när vi upplever faror. Vissa är ängsligare än andra och tog till handspriten vid första rapporten om coronasmitta i Europa, andra lever ungefär som vanligt och suckar över hysterin.

Annons

Klart är dock att vi inte vet med säkerhet hur det kommer att bli.

För en vecka sedan, till exempel, kändes det inte troligt att två lördagskrönikor i rad skulle handla om corona. Nu skulle det tvärtom vara märkligt att inte kommentera den mest dominerande samhällsfrågan.

Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning i mitten av veckan att undvika evenemang som samlar fler än 500 personer rasslade det till i folks mejlkorgar och mobiler. Det mesta ställs in. Besöksnäringen går på knäna och har redan börjat varsla.

Även Ulricehamn stänger ner. Allt från matcher och tävlingar till näringslivets galadag samt mindre sammankomster som symässor och kulturevenemang ställs in eller flyttas fram. Hotellägaren Camilla Ferm talar om massavbokningar och känslan av att befinna sig i en krigszon.

Utvecklingen innebär naturligtvis en käftsmäll för delar av näringslivet. Därför var det ett välkommet besked som Riksbanken gav på fredagen: 500 miljarder avsätts till lån för coronadrabbade företag.

Sällan har det varit så tydligt att även vår lilla prick på kartan är en del av och påverkas av världshändelser.

Och precis som vid de flesta större händelser börjar rykten florera. Häromdagen gick snacket att en viss skola skulle skicka hem eleverna. Det stämde inte, visade det sig efter UT:s koll.

I ett sådant läge har medier en extra viktig roll att förmedla korrekt information. Tidningens reportrar har därför ägnat en stor del av de senaste dagarna i telefon. Detta för att söka uppgifter och kontrollera tips. Ibland stämmer informationen, andra gånger visar den sig vara resultatet av en visklek där en spekulation plötsligt uppfattas som sanning.

För en dryg vecka sedan handlade UT:s ansvarstagande främst om att inte vinkla vår rapportering överdrivet mycket på människors oro – i dag innebär det alltså till stor del klassisk faktakoll.

Förhoppningen är att du som läsare känner förtroende för UT:s coronarapportering. Om du gör det har vi bidragit till vårt samhällsansvar – att förmedla korrekt information som underlättar för människor att känna sig trygga och ta rimliga beslut.

Annons

Men det är inte bara medier och myndigheter som har ansvar. Det har du och jag som privatpersoner också. För även om de flesta coronasmittade endast får mildare symptom, är det nu en fråga om solidaritet. Den som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer visar hänsyn till samhällets svagaste. Särskilt svårt är det inte; skippa onödiga utlandsresor, tvätta händerna, underlätta vardagen för närstående i riskgrupper. Och framför allt: stanna hemma om du är sjuk.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har sedan virusets utbrott hållit huvudet kallt och kroppen varm. Varm, eftersom han far mellan den ena tv- och radiostudion efter den andra för att informera svenska folket om vikten av att vidta åtgärder vid rätt tidpunkt. Kallt, eftersom han som expert på smittspridning baserar rekommendationerna på vetenskap.

Just nu är det utifrån denna princip inte rätt läge att stänga skolor. Den åtgärden sparar vi tills om, eller när, det verkligen behövs. Här följer Ulricehamns kommun utbildningsministerns uppmaning att i nuläget hålla skolor öppna som vanligt. ”Jag litar på de bedömningar som görs på nationell nivå” säger Gülsen Özdenkos, sektorchef lärande, i en intervju i dagens tidning. Klokt.

Om både kommunen, utbildningsministern och smittskyddsexperten Anders Tegnell kan behålla lugnet, då kan vi det också. Med rent samvete, dessutom.

Foto: Alexander Olivera/TT

Veckans utropstecken

Trygghet i korridorerna och studiero i klassrummen – det är målsättningen med en nationell plan som regeringen och samarbetspartierna C och L ska ta fram. Initiativet kommer inte en dag för tidigt. Förbluffande länge har vuxenvärlden tolererat en stökig arbetsmiljö för elever och lärare, något som knappast skulle accepteras på andra arbetsplatser. På sidan 13 beskriver fyra lokala liberaler i en debattartikel hur de vill förbättra situationen. Läsvärt!

Annons
Annons
Annons
Annons